Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολικός διαγωνισμός: «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο»

Εικόνα του άρθρου Σχολικός διαγωνισμός: «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2017, 12:00
ΕΛΛΑΔΑ

Στα πλαίσια του προγράμματος «Schools Study Earthquakes (SSE)» ( http://sse-project.eu) που εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ με συντονίστρια χώρα του έργου την Ελλάδα (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και με την συμμετοχή τεσσάρων ακόμα κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρος, έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς και λειτουργούν οκτώ σεισμόμετρα - σεισμογράφοι σε σχολεία της Θεσσαλονίκης (1), Άρτας (1), Ηγουμενίτσας (1), Αργοστολίου (1), Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη) και Σπάρτης (1), ενώ αντίστοιχα έχουν τοποθετηθεί άλλοι 10 σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, διοργανώνουν τον Απρίλιο, 2017, εκπαιδευτικό διαγωνισμό με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» για μαθητές γυμνασίου/λυκείου. 

Στον διαγωνισμό, ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους καλούνται  να κατασκευάσουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και να καταγράψουν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό. 

Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση στο http://bit.ly/2jeirPh ή να την αποστείλουν ηλεκτρονικά με email στο diagwnismos@ea.gr. Οι εργασίες και το συνοδευτικό υλικό θα πρέπει να αποσταλούν στο diagwnismos@ea.gr.


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Αυτό, το διετές πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και έχει ως σκοπό την μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι που είναι εγκατεστημένοι στα σχολεία είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνουν δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων, οι οποίοι αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχίας, καθώς μέσα από την διδασκαλία -υποστηρίζουν τα κίνητρα των μαθητών-,  μπορούν να συλλέξουν, να αναλύσουν και να επεξεργαστούν σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back