Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σχέδιο «επιστροφή στο πανεπιστήμιο»

Εικόνα του άρθρου Σχέδιο «επιστροφή στο πανεπιστήμιο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2021, 16:29
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φτιάχνει ένα πλάνο σταδιακής επαναλειτουργίας μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, παρότι το Υπουργείο Παιδείας έχει προεξοφλήσει την εξ αποστάσεως λειτουργία για τα ιδρύματα.

Το ίδρυμα των Ιωαννίνων δεν είναι μόνο του, αφού κάτι αντίστοιχο ετοιμάζουν το ΕΚΠΑ και το Πάντειο.

Επίσης, η ανάγκη να επαναλειτουργήσουν, ειδικά συγκεκριμένες δομές (εργαστήρια, κλινικές) είναι αναπόδραστη. Αλλιώς, θα καθυστερήσει η πτυχιοδότηση φοιτητών-τριων και του χρόνου, ο αριθμός (και οι υποχρεώσεις) θα «διπλώσουν» για όλους.

Η πρυτανική αρχή του ιδρύματος, στην εκτενή ενημέρωση της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, παρέθεσε μια σειρά πρωτοβουλίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά στην προσεχή συνεδρίαση της συγκλήτου.

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι αφενός, τελειόφοιτοι θα έχουν πρόβλημα στη λήψη του πτυχίου, αφετέρου, πρωτοετείς φέτος δεν έχουν δει καν το πανεπιστήμιο από κοντά.

«Ζητάμε κανονική λειτουργία. Τα τμήματα κάνουν τον προγραμματισμό προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Τόσο ο κ. Αλμπάνης, όσο και ο κ. Πασχόπουλος τόνισαν ότι απαιτείται εμβολιασμός του προσωπικού και μέρους των φοιτητών. Ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος ενημέρωσε ότι πλέον, υπάρχει συζήτηση για εμβολιασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας σε άλλη βάση και όχι όπως μέχρι πρότινος, οπότε για παράδειγμα εμβολιάστηκαν κάποιοι-ες τελειόφοιτοι Ιατρικής, μπαίνοντας στα «ακυρωμένα» ραντεβού. O αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι όλο αυτό το χρόνο «εγκλεισμού», το ίδρυμα δεν έμεινε άπραγο και έχει κάνει προσλήψεις 109 διδασκόντων, ώστε να αραιώσουν τα τμήματα διδασκαλίας, ενώ παράλληλα προχώρησε το ερευνητικό έργο. 

Σημειωτέον ότιο υφυπουργός Αγγ. Συρίγος προανήγγειλε επιστροφή των κλινικών μετά το Πάσχα με σημερινή του δήλωση.

Ο κ. Αλμπάνης συνόψισε τα ζητήματα που αποτελούν και αιτήματα του ιδρύματος:

  • Επέκταση του εμβολιασμού, ειδικά σε διδάσκοντες μεγαλύτερης ηλικίας και κατά προτεραιότητα στους τελειόφοιτους φοιτητές-τριες, σε όσους-ες συμμετέχουν σε κλινικές κ.λπ.
  • Μικρές ομάδες προσερχομένων στις αίθουσες
  • Διενέργεια rapid tests δύο φορές την εβδομάδα σε συμμετέχοντες-ουσες σε εργαστήρια και προσωπικό

Ο αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος είπε και αυτός ότι «στόχος είναι να γίνει η επάνοδος με όρους ασφαλείας»

Ο πρύτανης τόνισε επίσης ότι «αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, κάποια πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα» και διακινδύνεψε μια εκτίμηση για λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

Για όλα αυτά βέβαια απαιτούνται και χρήματα, καθώς, όπως τόνισαν τα μέλη της πρυτανικής αρχής, η επάνοδος θα σημάνει και επιστροφή στα μεγαλύτερα έξοδα, παρότι η τωρινή κατάσταση δεν συνεπάγεται ότι οι υποχρεώσεις δεν «τρέχουν».

Χρειάζονται δαπάνες για υγειονομικό εξοπλισμό, αλλά και για τη φοιτητική μέριμνα, δεδομένου ότι οι φοιτητές-τριες θα επιστρέψουν.

Μέχρι τις 26 Μαρτίου 2021 πάντως, το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, οπότε, δεν υπάρχει η δυνατότητα δαπάνης ούτε για πετρέλαιο θέρμανσης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back