ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σωματεία ΔΕΥΑ Ηπείρου: Ζητούν ουσιαστικό διάλογο για τη διαχείριση της ύδρευσης

Εικόνα του άρθρου Σωματεία ΔΕΥΑ Ηπείρου: Ζητούν ουσιαστικό διάλογο για τη διαχείριση της ύδρευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 14:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σωματεία των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑ που δυνητικά θα αποτελέσουν μια επιχείρηση, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, διαφωνούν, με ανακοίνωσή τους, με την υπαγωγή της διαχείρισης της ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που δεν τα κατάφερε και τόσο καλά με τις τιμές ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει και στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, στο πνεύμα της «οικονομίας κλίμακας» που επιβάλλει γενικώς στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ανοίγοντας την πόρτα στη διαχείριση (και) του νερού, με κριτήρια κέρδους.

Τα σωματεία αναφέρουν ότι «με τη ενσωμάτωση λοιπόν της νέας νομοθεσίας που έχει να κάνει με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στον τομέα των υδάτων και την εξέλιξη αυτής, ολοένα απομακρυνόμαστε από μια ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση στον τομέα διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Μιας προσέγγισης που θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας που έχουν ενσωματωθεί στις εγκεκριμένες εθνικές στρατηγικές για το Κλίμα την Ενέργεια και το Περιβάλλον αλλά και να έχει ως βάση της την διαχείριση σε τοπικό επίπεδο».

Σημειώνουν επίσης ότι η δυναμική των ΔΕΥΑ «προκύπτει από τον ιδρυτικό τους νόμο αλλά και το ευέλικτο σχήμα τους. Η διασπορά τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, διασφάλισε όλα αυτά τα χρόνια την δυνατότητα κατασκευής εμβληματικών έργων στους παραπάνω τομείς σε όλη την Ελλάδα. Το θεσμικό τους πλαίσιο αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα για την λήψη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από τα διάφορα διαθρωτικά ταμεία τα οποία οι Δήμοι ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, δεν θα μπορούσαν να πάρουν».

Σημειώνεται πάντως ότι δεν έλειψαν περίοδοι πολιτικής κακοδιαχείρισης που επιβάρυναν της ΔΕΥΑ.

Οι εργαζόμενοι-ες υπενθυμίζουν ότι ζητάνε την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, ειδικά αυτών που έχουν δημιουργηθεί με κυβερνητική ευθύνη, ελέω αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς και των ζητημάτων που προέκυψαν από την επέκταση των Δήμων χωρίς ωστόσο να προβλεφθούν πόροι για την ενσωμάτωση νέων περιοχών. Ένα κλασικό παράδειγμα κακής νομοθεσίας, είναι αυτό των Ιωαννίνων.

Τέλος, ζητούν «ουσιαστικό, ανοιχτό διάλογο» για τη διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back