dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ισχυρό μαγνητικό πεδίο γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Εικόνα του άρθρου Ισχυρό μαγνητικό πεδίο γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2024, 20:08
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι εντόπισαν ένα ισχυρό και οργανωμένο μαγνητικό πεδίο που συστρέφεται σε ένα σπειροειδές μοτίβο γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, αποκαλύπτοντας άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιότητες του εξαιρετικά ισχυρού αντικειμένου που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Η δομή του μαγνητικού πεδίου που πηγάζει από την άκρη της μαύρης τρύπας που ονομάζεται Sagittarius A* ή Sgr A*, μοιάζει πολύ με εκείνη που περιβάλλει τη μοναδική άλλη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ απεικονιστεί, μια μεγαλύτερη που βρίσκεται στο κέντρο ενός κοντινού γαλαξία που ονομάζεται Messier 87 ή M87, δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό δείχνει ότι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μπορεί να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των μαύρων τρυπών, πρόσθεσαν.


Το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη μαύρη τρύπα Μ87, που ονομάζεται Μ87*, της επιτρέπει να εκτοξεύει ισχυρούς πίδακες ύλης στο διάστημα, δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό δείχνει ότι ενώ τέτοιοι πίδακες δεν έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα γύρω από την Sgr A*, μπορεί να υπάρχουν - και ίσως να είναι παρατηρήσιμοι στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια νέα εικόνα που δείχνει για πρώτη φορά το περιβάλλον γύρω από το Sgr A* σε πολωμένο φως, αποκαλύπτοντας τη δομή του μαγνητικού πεδίου. Το πολωμένο φως προέρχεται από υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται ηλεκτρόνια και περιστρέφονται γύρω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου.

Ο Sgr A* έχει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός - η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, 5,9 τρισεκατομμύρια μίλια (9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) - από τη Γη.

«Για αρκετό καιρό πιστεύαμε ότι τα μαγνητικά πεδία παίζουν βασικό ρόλο στο πώς οι μαύρες τρύπες τροφοδοτούν και εκτοξεύουν ύλη με ισχυρούς πίδακες», δήλωσε η αστρονόμος Sara Issaoun του Κέντρου Αστροφυσικής - Harvard & Smithsonian και συν-επικεφαλής της έρευνας.

«Αυτή η νέα εικόνα, μαζί με μια εντυπωσιακά παρόμοια δομή πόλωσης που παρατηρήθηκε στην πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη μαύρη τρύπα M87*, δείχνει ότι τα ισχυρά και διατεταγμένα μαγνητικά πεδία είναι κρίσιμα για τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το αέριο και την ύλη γύρω τους», πρόσθεσε ο Issaoun.

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει, καθιστώντας την παρατήρηση τους εξαιρετικά δύσκολη.

Η νέα εικόνα, όπως και οι προηγούμενες εικόνες του Sgr A* και της μαύρης τρύπας M87, ελήφθη με τη χρήση του Event Horizon Telescope (EHT) της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας του παγκόσμιου δικτύου παρατηρητηρίων που εργάζονται συλλογικά για την παρατήρηση ραδιοπηγών που σχετίζονται με μαύρες τρύπες.

Η μαύρη τρύπα Μ87 έχει μάζα 6 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας και κατοικεί στο κέντρο ενός γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία. Εκτοξεύει έναν ισχυρό πίδακα πλάσματος - αέριο τόσο καυτό που μερικά ή όλα τα άτομά του διασπώνται στα υποατομικά σωματίδια ηλεκτρόνια και ιόντα - ορατό σε όλα τα μήκη κύματος.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη ενός πίδακα που ρέει από τον Sgr A* αυξάνονται, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Astrophysical Journal Letters.

Με πληροφορίες από το Reuters. 

Φωτογραφία: Η συνεργασία του Event Horizon Telescope (EHT), που δημιούργησε την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας που κυκλοφόρησε το 2022, κατέγραψε μια νέα άποψη του τεράστιου αντικειμένου στο κέντρο του Γαλαξία μας: πώς φαίνεται στο πολωμένο φως. Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι κατάφεραν να μετρήσουν την πόλωση, μια υπογραφή των μαγνητικών πεδίων, τόσο κοντά στην άκρη του Τοξότη Α*. Αυτή η εικόνα δείχνει την πολωμένη όψη της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας. Οι γραμμές που επικαλύπτονται σε αυτή την εικόνα σηματοδοτούν τον προσανατολισμό της πόλωσης, ο οποίος σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη σκιά της μαύρης τρύπας/Astrophysical Journal Letters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3