ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στρατόπεδο Βελισσαρίου: 22 χρόνια μετά…

Εικόνα του άρθρου Στρατόπεδο Βελισσαρίου: 22 χρόνια μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2023, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Δεκέμβριο του 2021, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση ενός τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο.

Έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, ήρθε η επόμενη ανακοίνωση: Ότι ξεκινά επίσημα η διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στο Δήμο (το τμήμα που είναι ανενεργό) όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο ‘πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης’ που εκπονήθηκε» αναφερόταν στην προ δύο μηνών ανακοίνωση. Σημειωτέον ότι σχέδιο αυτό «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι «η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αποτελεί καθοριστικό βήμα ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την παραχώρηση και τους όρους με τους οποίους θα γίνει».

Ο καιρός πέρασε, το «επόμενο διάστημα» δεν έχει φτάσει ακόμα προφανώς.

Κι ενώ τα πράγματα ως έχουν, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου – όχι ενός τμήματος, μεγάλου ή μικρού, αλλά στο σύνολό του, για να μετατραπεί σε πάρκο πρασίνου και πολιτισμού και σε διοικητικό κέντρο.

Ο κ. Καλογιάννης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τους βουλευτές Ιωαννίνων και τους τοπικούς φορείς, προτείνει να υπάρξει συνάντηση το συντομότερο δυνατό, με πρωτοβουλία του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων και αξιοποίησης της έκτασής του προς όφελος των πολιτών, με απόλυτη διασφάλιση των αναγκών του υπουργείου (σ.σ. παλιότερα γινόταν λόγος για πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου, για στρατιωτικές κατοικίες).

Μάλιστα, ο βουλευτής ενημέρωσε σήμερα για την πρότασή του και τον Βαγγέλη Πήχα, αντιδήμαρχο Ιωαννίνων που αναπληρώνει τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή του, το όλο θέμα είναι κρίσιμο και για έναν λόγο: Eπίκεται η ανάθεση της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο Ιωαννιτών. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο «θα καθορίσει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου για την επόμενη 15ετία. Πρέπει συνεπώς ο νέος σχεδιασμός να περιλάβει και την έκταση του στρατοπέδου». Για τη διεκδίκηση όλου (κι όχι μέρους) του στρατοπέδου, ο κ. Καλογιάννης σημειώνει ότι σήμερα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στα Γιάννενα είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ επιπλέον η VIIIη Μεραρχία Πεζικού έχει από δεκαετίας αναδιοργανωθεί σε Ταξιαρχία.

Ο κ. Καλογιάννης κάνει έναν απολογισμό των  παρεμβάσεων του στη Βουλή από το 2001 για την υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου.

Στέκεται ιδιαίτερα στην καταρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2008 μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου για παραχώρηση ποσοστού 62% της έκτασης του στρατοπέδου, κατόπιν τεχνικοοικονομικής μελέτης, και στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων το 2009, επί θητείας του στο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Η καταρχήν συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο, όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής, προέβλεπε την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του Στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων, με σκοπό τη δημιουργία πάρκου πρασίνου και πολιτισμού και διοικητικού κέντρου, όπου θα αναπτύσσονται εγκαταστάσεις διοικητικής φύσεως, που είναι αναγκαίες για τις περιφερειακές και διαπεριφερειακές υπηρεσίες των Ιωαννίνων (όπως Μέγαρο Περιφέρειας Ηπείρου και Διοικητήριο Αστυνομίας), με ενσωμάτωση των ιδιαίτερης αξίας στρατιωτικών κτιρίων. Προέβλεπε επίσης εγκαταστάσεις υποδοχής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και υποστήριξης καλών τεχνών, κατόπιν διεθνούς πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

«Το Ρυθμιστικό αποτελούσε καινοτομία για τον χωρικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, γι’ αυτό και αντιμετώπισε αντιδράσεις, κυρίως από ορισμένες Δημοτικές Αρχές» τονίζει. Εκτιμά δε ότι όσον αφορά το στρατόπεδο Βελισσαρίου, το Ρυθμιστικό Σχέδιο «αποτελεί και τη μόνη δημοσίως κατατεθείσα ολοκληρωμένη πρόταση».

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται και σε τοποθέτησή του στη Βουλή τον Ιούλιο του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καταθέτοντας την πρόταση της παραχώρησης του στρατοπέδου στην πόλη και τη μεταμόρφωσή του με χρηματοδότηση από το Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back