Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Stooges: όλα ξεκίνησαν 5 του Αυγούστου

Εικόνα του άρθρου Stooges: όλα ξεκίνησαν 5 του Αυγούστου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2017, 15:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια, ξεκίνησε ένα μουσικό κίνημα που έμελλε να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα η «υπόγεια απειλή» για κάθε στασιμότητα, για κάθε υποκριτική καλλιτεχνική έκφραση και για κάθε καραμελωμένη μουσική πραγματικότητα. Στις 5 Αυγούστου 1969 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Stooges.

Η ξακουστή τετράς του Αν Άρμπορ ήταν μια τυπική μπάντα της μείζονας περιφέρειας Ντιτρόιτ (που ξαναλέμε ότι γέννησε ό,τι πιο ψυχωμένο σε διάφορα underground μουσικά είδη): τέσσερις πιτσιρικάδες που είχαν παρατήσει ή παρατούσαν το σχολείο και ζούσαν την κοινωνία να καίγεται γύρω τους. Τα αδέρφια Άσετον ήταν πρωτοπόροι της γειτονιάς, ο «Ζάντερ» Αλεξάντερ κολλητός τους και ο Τζιμ Όστερπεργκ το φιτίλι για τη βόμβα. Υπογράφοντας ως «Iggy Stooge» έγινε ο Ίγκι Ποπ, ο πιο προκλητικός φρόντμαν από όταν ο Έλβις έκανε πως κουνούσε τους γοφούς του στην κάμερα.

Το «The Stooges» ακόμα και σήμερα, μοιάζει με άσκηση ύφους. Πολλοί λένε ότι πολλά οφείλονται στον Τζον Κέιλ που έκανε την παραγωγή και έπαιξε πιάνο και βιόλα. Πολλοί ακόμα, λένε ότι όλη η ιστορία είναι η πρόκληση του I wanna be your dog, του πιο ερωτικού τραγουδιού του ροκ εν ρολ. Και όμως, δεν είναι μόνο ένα τραγούδι που διαμορφώνει το μέγεθος του δίσκου, αλλά και τα οκτώ μαζί.

Η μπάντα πέρασε από σαράντα κύματα έκτοτε, με πολύ λίγη εμπορική επιτυχία, αλλά με το αδιαμφισβήτητο παράσημο που κέρδισε με τις συνθέσεις της. Σήμερα, από τους τέσσερις ζει μόνο ο Ίγκι (και ο Κέιλ βέβαια) και για να μπείτε λίγο στο νόημα, δείτε το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ γι αυτούς, δια χειρός Τζάρμους:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back