ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στοκχόλμη: Εκτός κέντρου τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Εικόνα του άρθρου Στοκχόλμη: Εκτός κέντρου τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2023, 01:07
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να γίνει η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα που θα απαγορεύσει τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από το κέντρο της, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ρύπανση και τον θόρυβο.

Από το 2025, 20 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης της Στοκχόλμης, που καλύπτουν τις οικονομικές και τις κύριες εμπορικές περιοχές της, θα περιορίζονται μόνο στην κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων. Στις αρχές του 2025 θα ληφθεί απόφαση για το αν θα επεκταθεί η ζώνη.

Ανακοινώνοντας το σχέδιο, ο Λαρς Στρέμγκρεν, αντιδήμαρχος μεταφορών της πόλης, δήλωσε: «Σήμερα, ο αέρας στη Στοκχόλμη προκαλεί στα μωρά πνευμονικές παθήσεις και στους ηλικιωμένους πρόωρο θάνατο. Πρέπει να εξαλείψουμε τα επιβλαβή καυσαέρια από τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Γι' αυτό εισάγουμε την πιο φιλόδοξη ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων μέχρι σήμερα».

Πολλές πόλεις έχουν εισαγάγει -ή εισάγουν- προγράμματα για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά η Στοκχόλμη προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Το Παρίσι και η Μαδρίτη έχουν απαγορεύσει μόνο τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και το Λονδίνο έχει ένα σύστημα χρέωσης που καλύπτει τις πιο ρυπογόνες μηχανές εσωτερικής καύσης.

«Πολλές πόλεις έχουν εφαρμόσει ζώνες χαμηλών εκπομπών όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων με υψηλές εκπομπές ρύπων, εφόσον καταβάλλουν τέλος», δήλωσε ο Στρέμγκρεν στο Air Quality News. «Το μοντέλο της Στοκχόλμης είναι πιο εκτεταμένο. Τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απαγορεύονται, τελεία και παύλα».

«Επιλέξαμε μια περιοχή όπου μεγάλος αριθμός ποδηλατών και πεζών εκτίθεται καθημερινά σε ανθυγιεινό αέρα. Είναι επίσης ένα τμήμα της πόλης που φιλοξενεί εταιρείες με προοδευτική σκέψη που επιθυμούν να ηγηθούν της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».


Επιφυλάξεις και εξαιρέσεις

Υπάρχουν επιφυλάξεις για το σχέδιο. Ενώ προορίζεται κυρίως να επιτρέψει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα επιτραπούν επίσης μεγαλύτερα φορτηγά με plug-in υβριδικούς κινητήρες, ενώ θα γίνουν εξαιρέσεις για ασθενοφόρα και περιπολικά, καθώς και για αυτοκίνητα στα οποία ο οδηγός ή ο επιβάτης έχει τεκμηριωμένη αναπηρία.

Το κόμμα των Πρασίνων της Σουηδίας είναι μέρος ενός συνασπισμού αριστερών και περιβαλλοντικά προσανατολισμένων κομμάτων που κατέχει την εξουσία στη δημοτική κυβέρνηση της Στοκχόλμης. Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η ζώνη χαμηλών εκπομπών θα ενισχύσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας μεταφορών δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι πολύ ριζοσπαστικό. «Από το 2010, έχουμε μειώσει τις εκπομπές κατά 34%. Αλλά το κόμμα των Πρασίνων και οι συνάδελφοί τους στην πόλη της Στοκχόλμης βιάζονται τώρα υπερβολικά», δήλωσε η Σουηδική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Μεταφορών.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back