Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο Σικάγο με προτάσεις συνεργασίας

Εικόνα του άρθρου Στο Σικάγο με προτάσεις συνεργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 11:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο βρέθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, μαζί με τον αναπληρωτή πρύτανη Ανδρέα Φωτόπουλο, από τις 8 ως τις 14 Απριλίου. Εκεί, οι πρυτανικές αρχές είχαν συναντήσεις με τις ομόλογες του αμερικάνικου πανεπιστημίου (πρύτανης είναι ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης) και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας. Οι κ.κ. Καψάλης και Φωτόπουλος συναντήθηκαν με τους αντιπρυτάνεις του ιδρύματος και τους διευθυντές των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα κινητικότητας και ανταλλαγής προσωπικού, με τον κοσμήτορα και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, με τους διευθυντές των κλινικών του πανεπιστημίου, με τους υπευθύνους και το προσωπικό του τμήματος Κλασικών Σπουδών, καθώς και με προέδρους και καθηγητές άλλων τμημάτων. Επίσης, συνομίλησαν με τον υπεύθυνο καθηγητή για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα του Πανεπιστημίου Urbana, για την πιθανότητα υποδοχής φοιτητών στα Γιάννενα. Οι κ.κ. Καψάλης και Φωτόπουλος παρουσίασαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπως, επίσης, και μερικές συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας:

  • Η δυνατότητα στους έλληνες φοιτητές να επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών, το Πανεπιστήμιο Illinois, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ και γενικότερα των προγραμμάτων διεθνούς κινητικότητας.
  • Η ίδια δυνατότητα υφίσταται, με βάση τη συμφωνία, για μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, αλλά και για μέλη ΔΕΠ που θέλουν για ένα χρονικό διάστημα να συνεργαστούνε με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Illinois.
  • Ακόμα, ο κ. Καψάλης πρότεινε στο αμερικάνικο ίδρυμα που διαθέτει σημαντική Ιατρική σχολή, το εξής: Ένα εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα την ιστορία της Ιατρικής, στον τόπο που γεννήθηκε η Ιατρική. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει εκτός από τις διαλέξεις, αξιοποίηση του Μουσείου της Ιστορίας της Ιατρικής, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία που συνδέονται με την παραπάνω θεματική.
  • Ένα σεμινάριο Επιστημονικής Ορολογίας της Ιατρικής, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που κατέχει η ελληνική γλώσσα στον τομέα αυτό.
  • Ένα σεμινάριο με θέμα τα φαρμακευτικά φυτά που διαθέτουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ήπειρος και που ενδιαφέρουν κατεξοχήν τους φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.
  • Πρακτική άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Illinois στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, θα αποσταλεί σύντομα πρόταση προς το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Illinois, το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Urbana και προς την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, ώστε φοιτητές από τα παραπάνω τμήματα να επισκέπτονται κατά τους θερινούς μήνες το Πανεπιστήμιό Ιωαννίνων.

Η τελευταία πρόταση για την  Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη προέκυψε ύστερα από την προσωπική μου επίσκεψη στη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Σικάγο κα Πολυξένη Πετροπούλου και την από κοινού επίσκεψη στον μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο τον Β΄.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Φωτόπουλος παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί αναφορικά με τις Νέες Τεχνικές Πυρηνικής Ιατρικής για εγκεφαλικούς όγκους, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 για την Έρευνα και την Καινοτομία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back