Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

… στο (φωτορεαλιστικό) καφέ-μπαρ του Κλειστού

Εικόνα του άρθρου … στο (φωτορεαλιστικό) καφέ-μπαρ του Κλειστού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2022, 00:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H πολιτική του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη δεν παρεκλίνει από τις βασικές της αρχές: Ενημέρωση με το «σταγονόμετρο» και κινήσεις εντυπωσιασμού ή αποπροσανατολισμού κάθε φορά που πιέζεται.

Για το πρώην κλειστό ξιφασκίας, ο κ. Καχριμάνης έχει δεχτεί πολύ έντονη κριτική για το πώς χειρίστηκε το όλο θέμα. Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης έχουν δαπανήσει ήδη κάποια εκατομμύρια ευρώ για το αποσυναρμολογημένο πρώην κλειστό της ξιφασκίας συν μια αίθουσα προπονητηρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την παρουσίαση «για πρώτη φορά του project του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» σε εκδήλωση του Global Innovation Summit 2022, οδήγησαν τον κ. Καχριμάνη στη… διανομή φωτορεαλιστικών εικόνων του κλειστού γυμναστηρίου-αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που περιλαμβάνονται σε αρχιτεκτονική προμελέτη.

Η διανομή των φωτορεαλιστικών εικόνων σε φωτοτυπίες έγινε σε περιφερειακούς συμβούλους και δημοσιογράφους.

Διαβάστε: Κλειστό ξιφασκίας: «φωτοτυπίες» υπάρχουν

Προφανώς πρόκειται για ένα τμήμα της «μελέτης τοποθέτησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή της πρώην ΔΕΛΙ» που ανατέθηκε το καλοκαίρι σε τεχνικό σύμβουλο (Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών Α.Ε.) και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί (και προφανώς δεν αποτελεί ακόμη παραδοτέο).

Ήταν ο τρόπος του κ. Καχριμάνη για να πείσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπάρχει κάτι χειροπιαστό και ότι ο σχεδιασμός προχωράει.

Στο συνοδευτικό υπόμνημα της αρχιτεκτονικής προμελέτης, περιλαμβάνονται τα εξής: κλειστό γυμναστήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πλατεία πόλης, πλατεία φιλάθλων, pavilions, πλατεία εστιατορίου, πλατεία πολιτισμού-εκδηλώσεων, γραμμικό αθλητικό πάρκο, πάρκο αναψυχής-παιδότοποι, υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ, υπαίθριο γήπεδο τένις, υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ 3x3, υπαίθριο γήπεδο paddle, υπαίθριο γυμναστήριο, τοίχος αναρρίχησης, skatepark, πράσινο πάρκο, αστική φύτευση, στίβος-ποδηλατόδρομος, χώροι στάθμευσης λεωφορείων ομάδων, χώρος στάθμευσης επισήμων, χώροι στάθμευσης επισκεπτών-θεατών.


Από το μικρό αυτό υπόμνημα και από τις φωτορεαλιστικές εικόνες, φαίνεται ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη παρέμβαση που δεν αφορά μόνο αυτό καθαυτό το κλειστό γυμναστήριο-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μια αρχιτεκτονική παρέμβαση για την οποία για άλλη μια φορά, όπως και στην περίπτωση του πάρκου υψηλής τεχνολογίας, προτιμήθηκε η διαδικασία της ανάθεσης κι όχι κάποιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού –για τον οποίο υπήρχε χρόνος δεδομένου ότι το έργο δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πουθενά.

Σημειωτέον, ότι οι πιθανότητες ένταξης του έργου σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα είναι από μικρές μέχρι μηδαμινές, καθώς εμπλέκεται χρησιμοποιημένο κι όχι νέο υλικό.

Η όλη παρέμβαση δε, γίνεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου. Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έχουν δηλώσει ότι επιτρέπεται στη συγκεκριμένη περιοχή η χωροθέτηση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως τι ισχύει με τους όρους δόμησης.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία γίνεται βάσει της χωροθέτησης που έχει κάνει ο κ. Καχριμάνης στις πρώην εγκαταστάσεις της ΔΕΛΙ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Απλώς ο κ. Καχριμάνης έσπευσε να παρουσιάσει ό,τι είχε προς το παρόν στα χέρια του για επικοινωνιακούς λόγους και να το παρουσιάσει με τον εντελώς λάθος τρόπο που το παρουσίασε εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

*Στην κεντρική φωτογραφία: τρισδιάστατη απεικόνιση του καφέ μπαρ του κλειστού γυμναστηρίου.

**Η κακή ποιότητα των φωτογραφιών οφείλεται στις… φωτοτυπίες

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back