ΕΛΛΑΔΑ

Στο εισαγγελέα το πόρισμα για την ΑΕΠΙ

Εικόνα του άρθρου Στο εισαγγελέα το πόρισμα για την ΑΕΠΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2017, 21:14
ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα στέλνει το υπουργείο Πολιτισμού το πόρισμα για την ΑΕΠΙ, ώστε να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, επισπεύδεται η διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα που βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) αποκάλυψε σκανδαλώδεις μισθούς των μελών του ΔΣ, από ποσά που είχαν εισπραχθεί, αλλά δεν είχαν φτάσει στους δικαιούχους. 

Ο έλεγχος αφορά στην περίοδο 2011-2014 και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.   

Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, τα κεφάλαια της εταιρίας ήταν αρνητικά, τουλάχιστον από το 2011 και το 2014 η αρνητική καθαρή θέση έφθανε σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να έχει αδυναμία να αντεπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς τα λειτουργικά έξοδα ήταν υψηλότερα από τα έσοδα, ενώ, την ίδια ώρα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αμείβονταν με σκανδαλιστικά ποσά.  

Σύμφωνα με στοιχεία από το πόρισμα, που είχε δημοσιεύσει το tvxs.gr, η ΑΕΠΙ έδινε μισθό 52.000 ευρώ το μήνα στον διευθύνοντα σύμβουλο, δηλαδή 635.565 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 ευρώ, τα αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ήταν ύψους 42 εκ. ευρώ, ενώ γίνεται λόγος για παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back