Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΠΙ: Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεση περιουσίας

Εικόνα του άρθρου ΑΕΠΙ: Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεση περιουσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017, 00:09
ΕΛΛΑΔΑ

Εντολή δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία έχει σχηματίσει δικογραφία, μετά από καταγγελίες και πόρισμα ελέγχου για οικονομικές ατασθαλίες και κακή διαχείριση της εταιρίας.

Η δέσμευση, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, αφορά ποσά μέχρι 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και διασφαλίσεις από μη εξυπηρετούμενο δάνειο της Eurobank, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο της έρευνας για την Εταιρεία, είχε εκδοθεί βούλευμα που διέτασσε την δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ.

Η έρευνα που διενεργείται για την ΑΕΠΙ αφορά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μπήκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αρνήθηκε να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο.

Τότε, ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή στην ΦΑΕ Αθηνών για την διενέργεια φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2010-2015 και κατάσχεσης όλων των βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας.

Ωστόσο, από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΑΕΠΙ ελέγχεται και ποινικά πλέον, για τα έξι κακουργήματα, έρευνα που διατάχθηκε μετά από πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst & Young, στο οποίο καταγράφεται απώλεια 50 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.


Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Η προσωρινή επίτροπος Μαρία Βλάχου, από την πλευρά της εξέδωσε επίσης ανακοίνωση αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της δέσμευσης των λογαριασμών της εταιρίας, στην οποία επισημαίνει:

«H αιφνιδιαστική δέσμευση των εταιρικών λογαριασμών της ΑΕΠΙ Α.Ε. από τράπεζα, οφείλεται στην καταγγελία εκ μέρους της τράπεζας, σύμβαση πίστωσης αλληλόχρεου λογαριασμού (δάνειο)  με την εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν οι τμηματικές, έστω, πληρωμές δικαιούχων δημιουργών της τρέχουσας Διανομής δικαιωμάτων. Εκτός από τις δικαστικές, εξώδικες και άλλες ενέργειες που οφείλει να προβεί η ΑΕΠΙ, η προσωρινή επίτροπος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εν λόγω απόφαση της τράπεζας.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των παραπάνω ενεργειών, η προσωρινή επίτροπος, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της, εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις της για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εκδοτών μουσικών και των αλλοδαπών ομόλογων εταιριών συλλογικής διαχείρισης, καθώς και για την εξόφληση του υπολειπόμενου 70% των δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών από την τρέχουσα διανομή, τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως επισήμως έχει ανακοινωθεί από η Διοίκηση της ΑΕΠΙ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back