Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στο 8% η χιονοκάλυψη της Ελλάδας μετά τα Χριστούγεννα

Εικόνα του άρθρου Στο 8% η χιονοκάλυψη της Ελλάδας μετά τα Χριστούγεννα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2018, 11:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι χιονοπτώσεις των Χριστουγέννων αύξησαν σημαντικά την έκταση χιονοκάλυψης στη χώρα μας. Περίπου το 8% -σχεδόν το ένα δέκατο- της συνολικής χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλυπτόταν με χιόνι την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις από δορυφορικά δεδομένα.

Η έκταση αυτή της χιονοκάλυψης βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου 2018 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 - 2018.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo ηεκτίμηση της χιονοκάλυψης από δορυφορικά δεδομένα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα συμβατικά μέσα, πχ χιονομετρικούς σταθμούς εδάφους, αλλά και μερικά μειονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη πληροφορίας τις ημέρες με νέφωση, καθώς και η έλλειψη πληροφόρησης για το ύψος του χιονιού. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει με λευκό χρώμα τη χιονοκάλυψη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μικρά Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back