Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 12 δόσεις και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εικόνα του άρθρου Στις 12 δόσεις και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2017, 14:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την δυνατότητα υπαγωγής στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα έχουν πλέον οι φορολογούμενοι πριν οι οφειλές τους καταστούν ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και φέρει τον τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις».

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 114 τροποποιούνται οι διατάξεις της «πάγιας» ρύθμισης, ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. 

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιτυγχάνεται η ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν, ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να την ρυθμίσουν. 

Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των οφειλών που εισπράττονται κατά Κ.Ε.Δ.Ε. με τις οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), για τις οποίες προβλέπεται ήδη η δυνατότητα ρύθμισης πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής (άρθρο 43 του Κ.Φ.Δ.).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

  1. οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,
  2. μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης.
     
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back