Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη «μάχη» και τα 3D

Εικόνα του άρθρου Στη «μάχη» και τα 3D
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2020, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαθέτει τον εργαστηριακό του εξοπλισμό για την εκτύπωση 3D εξαρτημάτων και αναλώσιμων (από προστατευτικές προσωπίδες μέχρι ανταλλακτικά αναπνευστήρων), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τέθηκε επίσης στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την παραγωγή βαλβίδων για αναπνευστήρων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέδωσε ήδη σε νοσοκομεία της περιοχής τις πρώτες τρισδιάστατες προστατευτικές μάσκες και πάει λέγοντας.

Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, εθελοντικές ομάδες φοιτητών, εταιρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους στον κόσμο της εκτύπωσης 3D και συστρατεύονται για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη του ενάντια στην πανδημία του COVID-19. Την ίδια ώρα, έχει δημιουργηθεί και μια εθελοντική ομάδα μέσω facebook σε πανελλαδικό επίπεδο για τον συντονισμό των ενεργειών και των διαδικασιών για την προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας.

Οι έλληνες 3D makers επιχειρούν να προσφέρουν κι αυτοί τις δικές τους γνώσεις για τη «θωράκιση» του υγειονομικού συστήματος.

Στα Γιάννενα, το Πανεπιστήμιο ανέλαβε αυτή την εβδομάδα πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όντας νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό. Δεδομένης της μη ύπαρξης ενός επαρκούς εξοπλισμού 3D στα εργαστήριά του, το Πανεπιστήμιο πρόκειται να συνεργαστεί με γιαννιώτικη εταιρία που παράγει 3D μοντέλα. Όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η σκέψη είναι να παραχθούν 500 μάσκες, ή πιο σωστά προστατευτικές προσωπίδες.

Παράλληλα, μια άλλη πρωτοβουλία μικρότερης έκτασης «τρέχει» στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διαθέτει κάποιους μικρούς εκτυπωτές 3D, με φοιτητές να έχουν παράγει ήδη μερικές προστατευτικές προσωπίδες.

Τι ακριβώς είναι όμως οι προσωπίδες αυτές; Στην ουσία πρόκειται για μια προστατευτική ασπίδα του προσώπου. Ελλείψει μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας στα νοσοκομεία, οι προσωπίδες αυτές λειτουργούν ενισχυτικά. Ο κάθε γιατρός ή ο κάθε νοσηλευτής χρειάζεται να φορά από μέσα γυαλιά και την απλή χειρουργική μάσκα.

Από τα πιο δημοφιλή σχέδια προσωπίδων που αναπαράγονται τρισδιάστατα ανά τον κόσμο, είναι αυτό του τσέχου 3D maker Josef Prusa, η εταιρία του οποίου έχει παράγει δεκάδες χιλιάδες προσωπίδες τον καιρό αυτόν. Η εταιρία του έχει αφήσει ανοιχτό τον πηγαίο κώδικα (open source) σε κάθε 3D maker.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back