Oikonomou pisoi
ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ και τη μελέτη Λύτρα

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ και τη μελέτη Λύτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2022, 13:29
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Η παράταση ισχύος των διατάξεων, που είχαν ψηφιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα.

Στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός είπε ότι οι παρατάσεις αυτές δεν δίνονται μόνο για λόγους πραγματικής ανάγκης, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός νέου σημαντικού κύματος του κορονοϊού, ώστε να είναι ούτως ή άλλως έτοιμο το εθνικό σύστημα υγείας. 

«Η ενίσχυση του δημόσιου μηχανισμού σε έμψυχο υλικό, κάθε είδους, και η άμεση εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και των αναγκαίων μέσων είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης πανδημίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «με τις ρυθμίσεις αυτές, διασφαλίζεται η συνέχεια παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού COVID-19 και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την υλοποίηση του εθνικού συστήματος εμβολιασμών, τα εμβολιαστικά κέντρα, τους ιατρούς που απασχολούνται, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά και δεδομένης της εμφάνισης νέων ιδιαιτέρως μεταδοτικών μεταλλάξεων».


Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης υπογράμμισε ότι σήμερα υπηρετούν περίπου 10.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε σχέση με έναν χρόνο πριν. «Παρά την πανδημία, παρά την αντικειμενική ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά την αποδυνάμωσή του, την απαξίωσή του και την επικράτηση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας για όποιους μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος τους. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται υγειονομική φτώχεια, ο αποκλεισμός από υπηρεσίες υγείας και υγειονομικός εξευτελισμός», έχει δηλώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνειδητά απαξιώνει τις δημόσιες δομές υγείας και τις παραχωρεί σταδιακά σε ιδιώτες.


Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, να νομοθετεί με παρατάσεις για την αντιμετώπισή της, είναι ενδεικτικό της αποτυχίας της να αξιοποιήσει αποτελεσματικά, τον χρόνο που μεσολάβησε και που ομολογουμένως αυτός ο χρόνος ήταν επαρκής», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Γιώργος Φραγγίδης και πρόσθεσε πως «εάν δεν πρόκειται για ανικανότητα, τότε πρόκειται σκοπιμότητα, με κατά παρέκκλιση διατάξεις». Τόνισε δε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση του ΕΣΥ, ότι τα νοσοκομεία από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη λειτουργούν οριακά, με κίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους.


Το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως «τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ, με κριτήριο την ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας. Έχει ενισχυθεί ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται στους επιχειρηματίες της υγείας πληρώνοντας πολλά επιπλέον ποσά από την τσέπη τους». Ο κ. Λαμπρούλης είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο αφορά τη χρονική παράταση των ρυθμίσεων αντιλαϊκής πολιτικής και ότι το επιχείρημα των εκτάκτων αναγκών είναι επιχείρημα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο.


Η Ελληνική Λύση

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμμένει πεισματικά στην τιμωρητική συμπεριφορά της απέναντι σε όσους δεν έπεισε να εμβολιαστούν και αυτό ενώ πλέον επιστημονική αιτίαση δεν υφίσταται». Διατηρείται αφενός το rapid test για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους, είπε η κ. Αθανασίου και πρόσθεσε πως παρατείνεται έως 31/12/2022 η αδικαιολόγητη και αχαρακτήριστη αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, παρά την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ.


Το ΜέΡΑ25

«Χάνουμε 120 με 150 συνανθρώπους μας την εβδομάδα, τώρα, τρία και, χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τρία χρόνια και, μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει προσλάβει, έναν για δείγμα μόνιμο γιατρό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». «Δεν θα προσλάβετε ποτέ, ακόμα και αν γίνει πόλεμος, ω μη γένοιτο, ακόμα και αν οι νεκροί είναι πολλαπλάσιοι», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και κατήγγειλε ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, το οποίο προηγουμένως «πρέπει να συκοφαντηθεί και να είναι υπό κατάρρευση».


Φορείς Υγείας

Ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι πολλές παρατάσεις, που δίνονται στις ρυθμίσεις για την πανδημία, είναι μη αναγκαίες και θα μπορούσαν να απαλειφθούν, καθώς έχουμε περάσει από την επείγουσα φάση της πανδημίας σε μια φάση, η οποία είναι πολύ πλέον πολύ πιο διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει τα τεστ να ξανάρθουν εκεί όπου φυσιολογικά εκτελούνται στα εργαστήρια. Δηλαδή, θα πρέπει να ξαναδούμε την υποχρεωτικότητα με βάση τα νέα δεδομένα», είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, είπε ότι η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί με τις παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε, ότι έπρεπε να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν. Πολλοί στα νοσοκομεία υπηρετούν πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη λειτουργία των νοσοκομείων, εάν αποχωρήσει περίπου το 40%των υπαλλήλων που είναι συμβασιούχοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και μετέφερε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τη δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διότι δεν είπε τίποτα για τις απολαβές του υγειονομικού προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back