Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σταθερή η μαθητική διαρροή στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Σταθερή η μαθητική διαρροή στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2018, 11:22
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αισιοδοξεί για την πορεία της σχολικής διαρροής ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική εκπαίδευση, από τη σκοπιά της δικής του πολιτικής θέσης για την εκπαίδευση, η οποία δεν είναι καθολικά αποδεκτή.

Η Ήπειρος, στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στη σχολική διαρροή, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα σχολεία της Ηπείρου, εγκαταλείπει το σχολείο, το 1,77% των μαθητών, το 2,11% (αγόρια) και 2,15% (κορίτσια) στο γυμνάσιο και το 1,61% (αγόρια) και 1,24% (κορίτσια) στο λύκειο. Στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση τα ποσοστά είναι πολλαπλάσια: 10,10% αγόρια και 8,45% κορίτσια.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία η Ήπειρος, έχει τα μικρότερα ποσοστά εγκατάλειψης, που έχουν πέσει ιδιαίτερα μεταξύ 2005-2015.

Ιδιαίτερα, δεν έχουν πέσει. Έχουν σημειώσει μια σχετική κάμψη, αλλά παραμένουν σε διακριτό, έστω και χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τη μελέτη για τη μαθητική διαρροή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2013-1016 που έκανε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

•    1,88%   στην Πρωτοβάθμια (τρεις πρώτες τάξεις)

•    2,13%   στο Γυμνάσιο

•    1,42%  στο Λύκειο

•    11,25% στο ΕΠΑΛ

Ο ΟΟΣΑ αναλύει επίσης τη δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία (περίπου 2% τα σχολεία δευτεροβάθμιας στην Ήπειρο), περισσότερο όμως θέλοντας να προκρίνει το πλάνο για κατάργηση μικρών σχολείων και δημιουργία «σύγχρονων σχολικών κέντρων». Αναφέρει σχετικά, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου πάντως, το κλείσιμο των σχολείων είχε ως βασική αιτία τη λιτότητα…



Όλη η έκθεση, είναι εδώ:



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back