Oikonomou pisoi
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στ. Καλογιάννης: Τα ανταποδοτικά εξορύξεων και οι Δήμοι

Εικόνα του άρθρου Στ. Καλογιάννης: Τα ανταποδοτικά εξορύξεων και οι Δήμοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2023, 19:00
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 161 του Ν. 4001/2011, ώστε να παίρνουν «φόρο υδρογονανθράκων» απευθείας οι Δήμοι και όχι μόνο η Περιφέρεια, από τον ανάδοχο εκμετάλλευσης.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι η αναφορά που κατέθεσε, έγινε μετά από συνεργασία με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ωστόσο δεν συμφώνησε με τη νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό τη μεταβολή του συντελεστή του περιφερειακού φόρου, ο οποίος έχει καθοριστεί στο 5%, κρίνεται ότι αφενός δύναται να δημιουργήσει ανησυχία και ανασφάλεια στους επενδυτές, αφετέρου, και σε κάθε περίπτωση, θα συμπαρασύρει και όλες τις εν ισχύι συμβάσεις, με αποτέλεσμα την ανάγκη τροποποίησή τους, εξέλιξη η οποία δέον όπως αποφευχθεί».

Ο υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ωστόσο ότι «η δυνατότητα επιβολής ανταποδοτικών ωφελημάτων για τους Δήμους, στους οποίους διεξάγονται έρευνες προκειμένου τα οφέλη που θα προκύψουν να καταστούν ορατά άμεσα και στους κατοίκους της περιοχής, δίνεται ήδη από το νόμο με την ανωτέρω ΚΥΑ», η οποία ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Η ΚΥΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back