Λυκ πίσω
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Spiegel: Το καρτέλ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Εικόνα του άρθρου Spiegel: Το καρτέλ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2017, 14:09
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέες διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το σκάνδαλο «Dieselgate», αν επιβεβαιωθεί η αποκάλυψη του περιοδικού Spiegel, όπου γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ρύθμιζαν σε μυστικές συναντήσεις τεχνικά ζητήματα, κόστη και προμήθειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονταν σε στενή επαφή και είχαν μυστικές συνεννοήσεις ήδη από τη δεκαετία του ’90, με σκοπό να παρακάμψουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές -τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. 

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχαν συγκροτηθεί περισσότερες από 60 ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη των πέντε ισχυρών του κλάδου: της Volkswagen, της Daimler, της Audi, της Porsche και της BMW (Audi και Porsche αποτελούν πλέον μέλη του ομίλου της VW).

Οι συνεννοήσεις αφορούσαν από την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν στα παραγόμενα οχήματα, τις σχέσεις με τους προμηθευτές, τις τιμές πώλησης, ακόμη όμως και την παραπλάνηση των αρχών αναφορικά με τις εκπομπές αερίων. 

Ειδικά αυτή η τελευταία πλευρά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια με την αποκάλυψη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε η VW (και όχι μόνο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) στα ντιζελοκίνητα οχήματα που πουλούσε στην αμερικανική αγορά, με αποτέλεσμα να βρεθεί διωκόμενη και να αναγκαστεί να αναζητήσει συμβιβασμό με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Siegel, το όλο ζήτημα έφτασε στα αυτιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4 Ιουλίου ύστερα από σχετική επιστολή που απέστειλε στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας  η ίδια η VW. Στο έγγραφο το περιοδικό σημειώνει με έμφαση πως η VW αναφέρει «πως ήρθε σε συμφωνία με τις Audi, Porsche, BMW και Daimler σε μυστικές ομάδες εργασίας για μια σειρά τεχνικών και οικονομικών πτυχών των αυτοκινήτων καθώς και των διαδικασιών παραγωγής τους».

Να θυμίσουμε ότι η Daimler την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε την... εθελοντική ανάκληση 3 εκατομμυρίων οχημάτων με σκοπό την αναβάθμιση του λογισμικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3