ΗΠΕΙΡΟΣ

Σούλι: Κάστρο Κιάφας με 1,9 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Σούλι: Κάστρο Κιάφας με 1,9 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2023, 21:42
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σταματήσει τον τελευταίο καιρό να ανακοινώνει την ένταξη έργων πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Μία από τις τελευταίες του, σημερινές ανακοινώσεις αφορά το κάστρο της Κιάφας στην περιοχή του Σουλίου. Η απόφαση ένταξης του έργου, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης υπογράφηκε χτες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Η αποκατάσταση του Κάστρου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, που εκπονήθηκε, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.



Το Σεράι του Αλή πασά στο Κάστρο Κιάφας. Χαλκογραφία του Holland (1815)


To Kάστρο Κιάφας καθώς και όλα τα ερείπια της περιοχής του Σουλίου κηρύχτηκαν ιστορικό και διατηρητέο μνημείο το 1956.

Το κάστρο είναι ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο, αντιπροσωπευτικό της εποχής του, χτισμένο από τον Αλή Πασά μετά την κυριαρχία του επί των Σουλιωτών στην περιοχή, το 1803. Έχει ορθογωνική κάτοψη σε θέση, όπου έχει προσαρμοστεί στο ανάγλυφο του εδάφους με τις μεγαλύτερες πλευρές του να είναι παράλληλες με την κορυφογραμμή του βουνού. Οι γενικές του διαστάσεις είναι περίπου 150x50μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ. Στην περίμετρό του διαμορφώνονται τέσσερις πύργοι-προμαχώνες.

Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες εγκαταστάσεις, ωστόσο, διακρίνεται ακόμη η οργάνωσή του.

Ο μεγάλος σεισμός πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2020 προκάλεσε μεγάλες ζημιές που αφορούν την περίμετρο της εξωτερικής τειχοποιίας και τις επιμέρους οχυρωματικές κατασκευές.

«Το Σούλι, δεμένο με την Ιστορία μας, συγκινεί όλους τους Έλληνες και τους φιλέλληνες, στο εξωτερικό. Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας και η ανάδειξη συνολικά της ιστορικής ταυτότητας του Σουλίου, σ’ ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν ελκυστικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back