ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Έπεσε το τελευταίο εμπόδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Σουηδία: Έπεσε το τελευταίο εμπόδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2024, 19:46
ΚΟΣΜΟΣ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε, τελικά, την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε μια ψηφοφορία που είχε καθυστερήσει πολύ και η οποία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2022 μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Ουγγαρία την είχε κατηγορήσει για εχθρική στάση.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αντιμετώπιζε συχνά πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμμορφωθεί και να σφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «ιστορική» και ότι η Σουηδία είναι «έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η απόφαση του ουγγρικού κοινοβουλίου καθιστά τη συμμαχία «ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βίκτορ Όρμπαν φιλοξένησε τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον και ανακοίνωσε την υποστήριξή του για την ένταξη της Σουηδίας.

«Το να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλον. Βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε.

Η έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο - και στη συνέχεια θα σταλεί επίσημη πρόσκληση στη Σουηδία να ενταχθεί στην ομάδα των 31 μελών.

Η Τουρκία ήταν η άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας, απαιτώντας αυστηρότερη δράση κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που, όπως είπε, είχε εγκατασταθεί στη Σουηδία.

Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με την Άγκυρα να αναμένει τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Σουηδία και η ανατολική γειτονική της Φινλανδία, που αμφότερες θεωρούνταν επί μακρόν στρατιωτικά ουδέτερες, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα τον Απρίλιο του περασμένου έτους, διπλασιάζοντας το μήκος των συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η προσχώρηση της Σουηδίας, η οποία δεν έχει πολεμήσει από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η πιο σημαντική επέκταση της συμμαχίας από τη μετακίνησή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: Βίκτορ Όρμπαν/«Χ»


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back