ΗΠΕΙΡΟΣ

SOS από τους ιχθυοκαλλιεργητές

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2020, 11:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι ιχθυοκαλλιεργητές εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς παντού, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, καθώς, όπως τονίζουν, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω πανδημίας.

Ο κλάδος ουσιαστικά υπομνήει ότι δεν πλήττονται απλά οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση, αλλά όλες, στην πραγματικότητα. «

Η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί κανονικά και η δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς είναι εξασφαλισμένη» τονίζει η Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αλλά και ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά.

« Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος είναι κατά 80% εξαγωγικός και με δεδομένη την κατάσταση και τις πρακτικές δυσκολίες σε ιδιαίτερα σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ (ειδικά μετά τα μέτρα απαγόρευσης), οι εξαγωγές έχουν πρακτικά ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων  εβδομάδων. Αυτό, σε συνδυασμό και με την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και διαχείρισης των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου».

Η ΕΛΟΠΥ τονίζει ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους του εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητας θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτών του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back