Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Επιμένει για χρέος

Εικόνα του άρθρου Σόιμπλε: Επιμένει για χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2016, 12:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Όπως επισήμανε, «εάν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Ο κ. Σόιμπλε διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαραίτητο όρο για τη στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Το ΔΝΤ», διευκρίνισε, «αμφιβάλλει – αλλά αυτό δεν είναι καινούριο – ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον Ελληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτήρισε τέλος «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back