ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια σε ιδιώτες, Νο2

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια σε ιδιώτες, Νο2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2020, 01:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οκτώ μήνες μετά το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου στην παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων σε Μπιζάνι, Πέραμα, Παμβώτιδα και Ανατολή, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επανέρχεται υπό διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικό σχεδιασμό και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη φορά, από την εξίσωση βγαίνουν το Πέραμα και η Ανατολή και τη θέση τους παίρνει τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα τα Μάρμαρα, το Σταυράκι, τα Καρδαμίτσια, το Νεοχωρόπουλο, η Εξοχή –για λόγους που αναμένεται να γίνουν γνωστοί την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (με τηλεδιάσκεψη).

Το θέμα λοιπόν της παραχώρησης μέρους της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων έρχεται στην οικονομική επιτροπή τη Δευτέρα 1 Ιουνίου με επίσημο τίτλο «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών». Υπενθυμίζεται ότι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω της πανδημίας επιφέρει μια μεγάλη ευελιξία στις δημοτικές αρχές για την ανάθεση των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επιδιώκει να αναθέσει μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού την αποκομιδή των απορριμμάτων από τις συγκεκριμένες περιοχές σε ιδιώτες για δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης άλλων δύο μηνών. Για να βγει το καλοκαίρι, όπως λέγεται στο Δημαρχείο (αν και ο διαγωνισμός χρειάζεται τον χρόνο του)… Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ιδιώτης θα πρέπει να κάνει αποκομιδή 1000 τόνων τον μήνα -300 τόνοι στην Παμβώτιδα, 200 τόνοι στο Μπιζάνι και 500 τόνοι στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων. Ο ιδιώτης θα πρέπει να συγκεντρώνει μόνο τα σύμμεικτα στερεά αστικά απόβλητα (όχι δηλαδή ανακυκλώσιμα, ογκώδη κ.λπ.).

Για δύο μήνες, ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται σε 133.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ενδιαφέρον έχει δε το γεγονός ότι ο υπολογισμός του κόστους γίνεται βάσει ενδεικτικής μονάδας τιμής ανά τόνο, που ορίζεται στα 54 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Η νέα πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής έρχεται σε μια περίοδο που κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει από την προηγούμενη φορά. Ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη 25 ατόμων με 8μηνες συμβάσεις («μια λύση ανάγκης» την είχε χαρακτηρίσει η δημοτική αρχή μετά το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο), όπως και στην πρόσληψη 10 εργαζόμενων με 4μηνες συμβάσεις, τον τελευταίο μήνα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Άγνωστο παραμένει σε ποια φάση βρίσκεται η προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων, για την οποία είχε αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο να κατατεθεί πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back