Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια σε... άλλο επίπεδο

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια σε... άλλο επίπεδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2017, 22:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί η υπόθεση «σκουπίδια» των τελευταίων ημερών να μην άγγιξε τις Περιφέρειες, αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου βρήκε… τον τρόπο να βρεθεί στο προσκήνιο. Η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη ανακοίνωσε σήμερα την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) του δικτύου των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σημαντικού αυτού έργου ανέρχεται στα 12,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος της εκχώρησης πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξης» (ΥΜΕ-ΕΠΠΕΡΑΑ) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ έχει εξασφαλίσει για έργα περιβάλλοντος συνολικά 87,6 εκατ. ευρώ – 32,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από εκχώρηση και 55 εκατ. ευρώ απευθείας από το τομεακό αυτό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Με την ένταξη του δικτύου μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο ΕΣΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς των υποέργων.

Συγκεκριμένα, πέρσι το καλοκαίρι, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προκηρύξει δύο διαγωνισμούς: έναν για την προμήθεια του εξοπλισμού για τους σταθμούς, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, και έναν για την επιλογή τεχνικού συμβούλου, με προϋπολογισμό 235.000 ευρώ. Σύμφωνα όμως με οδηγία του υπουργείου Οικονομίας, η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα γινόταν μετά την οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μετά τις εξελίξεις, αναμένεται άμεσα να «κλείσουν» οι δύο διαγωνισμοί, όπως αναμένεται και να γίνει ο επόμενος διαγωνισμός που θα αφορά τις κτιριακές υποδομές των σταθμών μεταφόρτωσης.

Το δίκτυο περιλαμβάνει οκτώ σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων: Ιωαννίνων (στην περιοχή της Μπάφρας), Ζίτσας (στη Ζωοδόχο), Πωγωνίου (στα Δολιανά), Μετσόβου (στη Χρυσοβίτσα), Άρτας (στη Φιλιππιάδα), Γ. Καραϊσκάκη (στην Καλεντίνη), Ηγουμενίτσας (στη Μαζαρακιά) και Πρέβεζας. Tα απορρίμματα, μετά τη συγκέντρωσή τους από τους κάδους, θα πηγαίνουν στους σταθμούς μεταφόρτωσης και από κει στον τελικό αποδέκτη: στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back