ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια: 2+2 μήνες ξανά (και ξανά)

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια: 2+2 μήνες ξανά (και ξανά)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2021, 15:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε άλλη μία ανάθεση για αποκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας και σε κάποιες περιοχές της Δημοτικές Ενότητες Ιωαννίνων προχωράει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα..

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην υπογραφή δίμηνης σύμβασης με την εταιρία Enact για την αποκομιδή 1000 τόνων τον μήνα, με συνολικό κόστος 127.000 ευρώ. Η εταιρία, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε την υπηρεσία αυτή δίνοντας έκπτωση 5%.

Η σύμβαση προέβλεπε την παράταση της παροχής της υπηρεσίας για άλλους δύο μήνες και για το ήμισυ της ποσότητας των απορριμμάτων (και κατ’ επέκταση για το ήμισυ του κόστους της αρχικής σύμβασης, 63.000 ευρώ). Το μοντέλο «2+2 μήνες», με επίκληση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την πανδημία, ακολουθήθηκε και τον Φεβρουάριο του 2020, με την ίδια εταιρία να αναλαμβάνει την αποκομιδή απορριμμάτων, με απευθείας ανάθεση αυτή τη φορά.

Η διάρκεια του «+2 μήνες» λήγει στις 8 Ιουνίου, με τη δημοτική αρχή να σπεύδει να εγκρίνει νέα σύμβαση με τους ίδιους όρους (διάρκεια 2 μηνών με δικαίωμα παράτασης για άλλους 2 μήνες).

Η τακτική της δημοτικής αρχής προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων. 

Η παράταξη του κ. Μπέγκα καταγγέλλει τη νέα απευθείας ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων για δύο μήνες και εκτιμά ότι δεν διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και άρα μια πιο συμφέρουσα τιμή ανά τόνο για τον Δήμο. Επιπλέον εκτιμά ότι η δημοτική αρχή «φροντίζει τεχνηέντως να αποδυναμώνει τη Διεύθυνση Καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της». 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, από την πλευρά του, τονίζει ότι «με αυτό τον παρελκυστικό τρόπο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει δώσει τους τελευταίους 7 μήνες, 380.000€ για αποκομιδή απορριμμάτων με 12 εργαζόμενους. Όσα χρήματα δηλαδή θα μπορούσε να πληρώσει  για να δουλεύουν 19 μόνιμοι εργάτες για έναν ολόκληρο χρόνο» και ζητά να σταματήσει «η φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Για «φάμπρικα αναθέσεων» κάνει λόγο και η παράταξη του κ. Μπέγκα, αναφέροντας ότι η δημοτική αρχή «έχει φροντίσει να δημιουργηθεί ένα κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης». 

Η παράταξη αναφέρεται στον διαγωνισμό που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στις 13 Απριλίου. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά την εκχώρηση της αρμοδιότητας της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, σε ιδιώτη για τρία χρόνια, με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ. 

Η παράταξη του κ. Μπέγκα είχε καταγγείλει ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι δυσμενείς, με βασικά επιχειρήματα την υψηλή τιμή μονάδας ανά τόνο που καθορίστηκε αλλά και την τριετή διάρκεια. Mε τη σημερινή της ανακοίνωση, επαναλαμβάνει ότι «η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στο βωμό των ‘καθαρών λύσεων’, όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back