Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Σιγή» του υπουργείου για τα τμήματα Άρτας και Πρέβεζας

Εικόνα του άρθρου «Σιγή» του υπουργείου για τα τμήματα Άρτας και Πρέβεζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 14:56
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας Ευάγγελος Συρίγος απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη, αλλά και θετική θέση για το τμήμα Λογιστικής και το μέλλον του.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Άρτα, με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων, κράτησε μια παρόμοια στάση. Καταρχάς, για τη «βιωσιμότητα» των τμημάτων, παρέπεμψε στις αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα προτείνει «σε συνδυασμό με τις προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων», όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων.

Αυτό που δεν λέει ο υφυπουργός, είναι ότι η διάθεση του υπουργείου είναι προς την περιστολή των τμημάτων, ως γενική πρακτική, κάτι που διαπερνάει τα νομοθετήματα του υπουργείου.

Επίσης, ο κ. Συρίγος είπε ότι «τα υπάρχοντα κτήρια πρέπει το πανεπιστήμιο να τα αναβαθμίσει/επεκτείνει, με υποδομές επαρκείς για όλες τις σχολές» λέγοντας ότι «το υπουργείο μεριμνά ώστε να βγάζει τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις και οι πρυτανείες υποβάλλουν  τις προτάσεις τους για την απορρόφηση των χρημάτων με την υλοποίηση παρεμβάσεων για τις σχολές τους».

Ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης είπε ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση του πανεπιστημίου, παρέχοντας τους τεχνογνωσία,  εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο, ώστε ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου να συντάξουν μελέτες και να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις για νέα έργα σε κτηριακές υποδομές». Ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί «τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και Κτηνιατρικής γιατί η Άρτα είναι ένας νομός με εξαιρετικές επιχειρήσεις και προϊόντα και οι σχολές πρέπει να συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, ώστε οι φοιτητές να γίνονται ενεργά μέλη της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Το Υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει αρνητική στάση στη λειτουργία νέων τμημάτων, ακυρώνοντας σχεδιασμό και νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης (όχι ολοκληρωτικά) και διαχέοντας την ακαδημαϊκότητα σε «πανεπιστημιακές υποκατηγορίες» και τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι ανοιχτό, θεωρητικά, παραμένει το θέμα του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα, θα πρέπει όμως να θεωρείται σχεδόν λήξασα η μεταφορά του στα Ιωάννινα, σε πρώτη φάση.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, «παρά το αυξημένο του πρόγραμμα» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Άρτας. Επίσης, έδωσαν το παρών και αυτοδιοικητικά στελέχη όπως οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Ψαθάς, Στράτος Ιωάννου, Δημήτρης Βαρέλης, κ.α. «σε μια σαφή ένδειξη ότι η ενδυνάμωση των σχολών είναι ένα ζήτημα που ενώνει την τοπική κοινωνία της Άρτας», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα κυμαινόμενο πολιτικό πρόβλημα σε Άρτα και Πρέβεζα, με τα τοπικά στελέχη να μη θέλουν την «αποακαδημακοποίηση» και να σε ένα βαθμό, να προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη σε μη κυβερνητικούς παράγοντες, παρότι η απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 Ο Δήμος Αρταίων στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αυτονόητα, πρόσκληση είχε λάβει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη», κάτι που θα μπορούσε να αναγνωσθεί και ως μια «απαλή αιχμή»… 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back