ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup

Εικόνα του άρθρου Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2016, 12:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, όπου και θα κρίνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα καταγράψει τις διαφορές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στο αποψινό κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αποτυπώνεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Μετά και την τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος και η κα. Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσοστό σύγκλισης επί των θεμάτων της αξιολόγησης, έχει υπερβεί το 95%. 

Σε περίπτωση που το σημερινό Εurogroup αποφανθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, τότε η διαδικασία τις επόμενες μέρες θα είναι περισσότερο τυπική. Θα ελέγξουν οι Θεσμοί εάν έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και στη συνέχεια θα έχουμε την έγκριση της δόση.

Η συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα του χρέους, καθώς παραμένουν τα αγκάθια των εργασιακών και των δημοσιονομικών για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά όσα ζητά το Ταμείο σε ό,τι αφορά τα μέτρα αλλά και τα εργασιακά», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back