ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σημαντικό κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στους επεξεργαστές Intel

Εικόνα του άρθρου Σημαντικό κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στους επεξεργαστές Intel
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2018, 21:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σχεδόν κάθε επεξεργαστής της Intel που κατασκευάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία περιέχει ένα σημαντικό κενό ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε σοβαρές επιθέσεις. Ωστόσο η επιδιόρθωση του προβλήματος ενδέχεται να επιβραδύνει την απόδοση της CPU του υπολογιστή έως και 35%.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Intel να διορθώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με το «The Register», το κενό ασφαλείας μπορεί να επιτρέψει σε προγράμματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις προστατευμένες περιοχές της μνήμης στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, από όπου ελέγχονται και συντονίζονται τα πάντα που τρέχουν στο λειτουργικό.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού κάθε πρόγραμμα, ένα απλό javascript, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση και να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα από την (θεωρητικά) προστατευμένη μνήμη του πυρήνα τού λειτουργικού.

Επειδή το πρόβλημα είναι εντός του επεξεργαστή Intel x86-64, δεν μπορεί να επιδιορθωθεί με μια ενημέρωση μικροκώδικα. Αντίθετα, απαιτείται μια επιδιόρθωση επιπέδου λειτουργικού συστήματος για τα Windows, το Linux και το MacOS.

Το «The Register» δήλωσε ότι οι προγραμματιστές που εργάζονται στο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux διορθώνουν τις περιοχές μνήμης που επηρεάζονται, ενώ η Microsoft αναμένεται να εκδώσει μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα των Windows την επόμενη Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back