Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριο το ραντεβού με τον αναπτυξιακό νόμο

Εικόνα του άρθρου Σεπτέμβριο το ραντεβού με τον αναπτυξιακό νόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2016, 13:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Σεπτέμβριο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή ο αναπτυξιακός νόμος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτικών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «πυκνώνει» και η προκήρυξη των νέων δράσεων του προγράμματος.

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν τα τέσσερα πρώτα ειδικά καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν τον εξοπλισμό νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπενθύμισε ότι η διαδικασία για την ένταξη είναι παρόμοια με τα ΕΣΠΑ.

Παράλληλα επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις παραχώρησης είναι προς ψήφιση από τη Βουλή και «πλέον δημιουργείται ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο του δημόσιου τομέα και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει και το νομοθέτημα για την ταχεία αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε τέσσερις κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε να μπορεί να ιδρυθεί μία επιχείρηση σε μία μέρα και το νομοθέτημα για τις στρατηγικές επενδύσεις» πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλάδοι είναι η μεταποίηση τροφίμων, ο τουρισμός, οι εξορυκτικές δραστηριότητες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εκτός, όμως των προγραμμάτων του αναπτυξιακού, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των δράσεων:

  • Αυτοαπασχόληση Πτυχιούχων,
  • Νεοφυής επιχειρηματικότητα,
  • Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, για τους πτυχιούχους ο προϋπολογισμός του β’ κύκλου έχει αυξηθεί στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη (140 εκατ. συνολικά).

Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο προϋπολογισμός είναι στα 48 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back