ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το «Σειστρούνιον» της Λάκκας Σουλίου

Εικόνα του άρθρου Το «Σειστρούνιον» της Λάκκας Σουλίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2024, 18:48
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Tο Σιστρούνι είναι ένα ημιορεινό χωριό των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 400 μ. - ένα από τα σημαντικά χωριά της Λάκκας Σουλίου.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σιστρουνίου, τον Ιούνιο του 1800, έγινε μία από τις μεγάλες μάχες μεταξύ των Σουλιωτών και των στρατευμάτων του Αλή πασά. Οι Σουλιώτες, με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλλα, είχαν αναδειχτεί νικητές σε αυτή τη μάχη.

Σε βυζαντινά κείμενα ήδη από τον 14ο αιώνα, αναφέρεται ως «Σεστρούνι», όπως στα δύο χρυσόβουλα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου (1319 και 1321). Αργότερα, καταγράφεται και ως «Σειστρούνιον».

Τον τύπο αυτόν το χωριό τον διατήρησε μέχρι το 1928. Με τη σύσταση των κοινοτήτων στην ελεύθερη Ελλάδα, το 1919, το χωριό καταγράφηκε ως «Σειστρούνιον». Εννιά χρόνια μετά, έγινε «Σιστρούνιον».

Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, η προέλευση της ονομασίας του τοπωνυμίου δεν είναι βέβαιη. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου, στην εργασία του «Τα οικωνύμια του Νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση» αποδίδει το τοπωνύμιο «Σιστρούνι» σε αρχαία σλάβικη λέξη που σημαίνει «αδελφή». Προσθέτει δε ότι ο τύπος του τοπωνυμίου με «ει» (Σειστρούνι) προέρχεται πιθανώς από παρετυμολογία προς το ρήμα «σείω».

Κοντά στο χωριό, δίπλα από τη Μονή της Γενεθλίου της Θεοτόκου, αναβλύζουν οι πρώτες πηγές του Αχέροντα. Στο Σιστρούνι υπάρχουν αρκετά θρησκευτικά μνημεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3