Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σεισμοί και εξορύξεις;

Εικόνα του άρθρου Σεισμοί και εξορύξεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 17:02
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με αφορμή τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην Κρήτη πριν από δύο εβδομάδες, η Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σημειώνει επιφυλάξεις και ερωτήματα.

«Έχει αναλογιστεί κανείς και καμία τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση εκμετάλλευσης αυτών των περιοχών από πετρελαϊκές; Η απάντηση με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών είναι μία: καταστροφή. Καταστροφή του περιβάλλοντος, της θάλασσας, των ακτών, του οικοσυστήματος. Των πάντων. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η πραγματικότητα των εξορυκτικών και του κράτους, που έχει δώσει το 1/3 της χώρας σε αυτές, τα χωρά όλα».

Συμπληρώνει ακόμα ότι «παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα των εταιρειών για να βρούνε τοπικούς καλοθελητές με δωρεές σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., τίποτα δεν μπορεί να φανεί σίγουρο για μέλλον παρά μόνο μία πετρελαιοκηλίδα αντί για τις θάλασσες της χώρας και παραπάνω καταστροφή μέσω των σεισμών».

Ακόμα, η συνέλευση επισημαίνει ότι το γεωπολιτικό σκηνικό διαταράσσεται ελέω ενεργειακών «ισορροπιών» και αναφέρεται στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Συμπληρώνει ότι «αυτό ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά για τους κατοίκους της οποιαδήποτε περιοχής, αφού τα ίδια αποτελέσματα, άσχετα από το σε ποια κρατική οντότητα ανήκει, θα έχει η όποια γεώτρηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως ούτε δουλειές ανοίγουν όπως παρουσιάζουν οι τοπικοί άρχοντες και το κράτος, ούτε υπάρχει με τον οποιοδήποτε τρόπο κάποια βεβαίωση για μη αναστρέψιμες αλλαγές στο περιβάλλον και στις σεισμογενείς περιοχές».

Τέλος, σημειώνει ότι « οι διακρατικές συγκρούσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και μία ‘πιο ισχυροποιημένη θέση της Ελλάδας’ σύμφωνα πάντα με την εξουσία, το μόνο που μπορεί να μυρίσει είναι πόλεμος και θάνατος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back