ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό επτά μηνών η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Σε υψηλό επτά μηνών η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 21:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να περιορίσουν την προσφορά.

Το αργό Brent ανέβηκε έως και 1,8% στα 89 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προτού μειώσει ελαφρώς τα κέρδη αυτά το απόγευμα στην Ευρώπη.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 1,27 δολάρια ή περίπου 1,5% στα 84,98 δολάρια, αφού άγγιξαν την κορυφή των 85,46 δολαρίων, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Ο βομβαρδισμός της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό εγείρει και πάλι ανησυχίες ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα θα μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε τελικά να διαταράξει την παροχή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν έχει ορκιστεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο από τους κορυφαίους στρατηγούς του και άλλους πέντε στρατιωτικούς συμβούλους στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Παράλληλα εγείρει και πάλι ανησυχίες ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα θα μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε τελικά να διαταράξει την παροχή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Την ίδια στιγμή ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας την Τρίτη, σε μια επίθεση που η Ρωσία αρχικά δήλωσε ότι απέκρουσε.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου του Αστραχάν της Ρωσίας, που ελέγχεται από τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom σταμάτησε επίσης την παραγωγή πετρελαιοειδών μετά από διακοπή λόγω συντήρησης στις 30 Μαρτίου, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία, μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαιοειδών, αντιμετωπίζει μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων στα διυλιστήρια πετρελαίου της και έχει εξαπολύσει τις δικές της επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Στο μεταξύ, οι προοπτικές της ζήτησης αναζωπυρώθηκαν, καθώς τα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν επέκταση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back