ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζίνη στα Γιάννενα: Πόσο ακρίβυνε την τελευταία επταετία

Εικόνα του άρθρου Βενζίνη στα Γιάννενα: Πόσο ακρίβυνε την τελευταία επταετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2023, 19:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αμόλυβδη βενζίνη είναι σχεδόν είδος πολυτελείας πλέον, στην Ελλάδα. Τα καύσιμα έχουν ακριβύνει σε επίπεδα πώλησης άλλων χωρών της Ευρώπης, όπου οι μισθοί και τα εισοδήματα είναι σαφώς υψηλότερα.

Η τιμή του βασικού καυσίμου κατανάλωσης στα ΙΧ μαστίζει τα εισοδήματα. Μέσα σε μια επταετία, από το 2016 και μετά, οι μέσες τιμές στα πρατήρια των Ιωαννίνων έχουν αυξηθεί κατά 33%, χωρίς να είναι η σημερινή, η πιο ακριβή βενζίνη που αγοράζουμε.

Οι τιμές της βενζίνης ανά περιόδους στα πρατήρια των Ιωαννίνων (μέσες τιμές, πηγή: fuelprices.gr)

Made with Flourish 



Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτίναξε πέρυσι τις τιμές και τις έφτασε μέχρι τα 2,4 ευρώ το λίτρο, στα πρατήρια του νομού. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει με τον προσφιλή της τρόπο, ένα επίδομα που στην πράξη, κατάφερε να κρατήσει σε προ διετίας τις τιμές (που και πάλι δεν ήταν φτηνές, παρά τη σημαντική πτώση λόγω απαγόρευσης μετακινήσεων στις καραντίνες), για πολύ περιορισμένα διαστήματα όμως.

Σήμερα, χωρίς pass, η βενζίνη κοστίζει όσο κόστιζε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, όταν ανέβαινε λόγω της έναρξης του πολέμου.   

Την 1η Απριλίου 2022 όμως, το βαρέλι κόστιζε 106,12 δολάρια και η αμόλυβδη στα Γιάννενα 2,073 ευρω το λίτρο.

Στις 17 Μαρτίου 2023 το βαρέλι κόστιζε 72,07 δολάρια και η αμόλυβδη στα Γιάννενα 1,904 ευρώ το λίτρο.

Η διακύμανση των τιμών βαρελιού (πηγή: statista.com)

Statistic: Average annual Brent crude oil price from 1976 to 2023 (in U.S. dollars per barrel) | Statista
Find more statistics at Statista

Το καλοκαίρι του 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε έκθεσή της, εντόπιζε τα φαινόμενα «feather» και «rocket» στις τιμές των καυσίμων. Ότι δηλαδή πέφτουν σαν «φτερό» όταν μειώνονται οι τιμές βαρελιού, αλλά ανεβαίνουν σαν «ρουκέτα» όταν οι τιμές ανεβαίνουν.

Η τιμή της βενζίνης δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου, από την τιμή βαρελιού, αλλά σε ένα ποσοστό πάνω από το 60%.

 Η Ήπειρος καταναλώνει το 4% των πετρελαιοειδών που καταναλώνονται σε όλη τη χώρα (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2021). Μάλιστα, το 2021 παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Ο νομός Ιωαννίνων είναι κάπου στη μέση και κάτω του σχετικού πίνακα, στις τιμές της αμόλυβδης. Στις 16 Μαρτίου 2023, ήταν στην 36η θέση από τους 52 νομούς της χώρας και ελαφρά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Πανελλαδικά, η κατανάλωση της αμόλυβδης είναι σε συνεχή κάμψη από το 2015, εκτός από το 2021, οπότε και ανέκαμψε ελαφρά λόγω των μικρότερων περιορισμών μετακίνησης από το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back