ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε τροχιά ο νέος δορυφόρος της NASA για το κλίμα

Εικόνα του άρθρου Σε τροχιά ο νέος δορυφόρος της NASA για το κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2024, 10:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο νεότερος κλιματικός δορυφόρος της NASA τέθηκε σε τροχιά την Πέμπτη για να καταγράψει τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα του πλανήτη με λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Η SpaceX εκτόξευσε τον δορυφόρο Pace για την αποστολή του αξίας 948 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τα ξημερώματα, με τον πύραυλο Falcon να κατευθύνεται νότια πάνω από τον Ατλαντικό για να επιτύχει μια σπάνια πολική τροχιά.

Ο δορυφόρος θα περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια μελετώντας τους ωκεανούς από ύψος 676 χιλιομέτρων, καθώς και την ατμόσφαιρα. Θα σαρώνει καθημερινά την υδρόγειο με δύο από τα επιστημονικά όργανα. Ένα τρίτο όργανο θα πραγματοποιεί μηνιαίες μετρήσεις.

Το διαστημικό σκάφος PACE της NASA διαχωρίστηκε από τον πύραυλο Falcon 9, ξεκινώντας την επιστημονική του αποστολή σε τροχιά περίπου 675 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης/Photo credit: NASA Television

Οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις προβλέψεις για τους τυφώνες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, να περιγράψουν λεπτομερώς τις αλλαγές στη Γη καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και να προβλέψουν καλύτερα πότε θα εμφανιστούν επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών.

Η NASA έχει ήδη περισσότερους από δύο δωδεκάδες δορυφόρους και όργανα παρατήρησης της Γης σε τροχιά. Όμως το Pace θα πρέπει να δώσει καλύτερες πληροφορίες για το πώς τα ατμοσφαιρικά αερολύματα, όπως οι ρύποι και η ηφαιστειακή τέφρα, και η θαλάσσια ζωή, όπως τα φύκια και το πλαγκτόν, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το Pace -συντομογραφία των λέξεων Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem- είναι η πιο προηγμένη αποστολή που έχει ποτέ εκτοξευθεί για τη μελέτη της βιολογίας των ωκεανών.

Οι σημερινοί δορυφόροι παρατήρησης της Γης μπορούν να δουν σε επτά ή οκτώ χρώματα, σύμφωνα με τον Werdell. Ο Pace θα βλέπει σε 200 χρώματα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναγνωρίζουν τα είδη των φυκών στη θάλασσα και τα είδη των σωματιδίων στον αέρα.

Οι επιστήμονες αναμένουν να αρχίσουν να λαμβάνουν δεδομένα σε ένα ή δύο μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back