ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Σε εσάς που μας ακούτε, 29/03/2024

Εικόνα του άρθρου Σε εσάς που μας ακούτε, 29/03/2024
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2024, 07:59
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Έξι πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απευθύνουν επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές, σχετικά με τις εκδηλώσεις στον χώρο του πανεπιστημίου.


Στον απόηχο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων σχετικά με τη ψήφιση του νόμου περί μη κρατικών πανεπιστημίων, οι πολιτιστικές ομάδες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ερχόμαστε σε σύμπραξη για από κοινού κινητοποίηση ως απάντηση στα νέα δεδομένα. 

Την 29η Φεβρουαρίου 2024 στα Ιωάννινα η Πρυτανεία ανακοίνωσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύτερο κοινό ότι η διοργάνωση κάθε μορφής ψυχαγωγικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος χωρίς σχετική άδειά της, απαγορεύεται ρητώς, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η Πρυτανεία επικαλούμενη την ασφάλεια των φοιτητών προβαίνει σε αυτή την ανακοίνωση σε μια καθόλου τυχαία χρονική στιγμή, και αποφασίζει να τηρήσει όλους τους «κανόνες» που ισχύουν νομοθετικά, χωρίς να μας προετοιμάσει για τη «βίαιη» αυτή αλλαγή. Προβληματιζόμαστε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ελέγχου του περιεχομένου των δράσεών μας. 

Με αυτή την λογική οι Πρυτανικές αρχές προχωρούν σε:

• «Προειδοποίηση» για έλεγχο με Σ.Δ.Ο.Ε. των πολιτιστικών ομάδων εντός της πανεπιστημιούπολης.

• Τρομοκρατία και απόλυση του προσωπικού του πανεπιστημίου.

• Υπονόμευση και άλλοτε οικειοποίηση δράσεων των συλλόγων ως δικά τους κατορθώματα.

• Παρότρυνση λήψης χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες.

Το νέο αυτό προφίλ ενστερνίζεται και προωθεί η Πρυτανεία, ώστε να ενισχύσει την δημόσια εικόνα της, αλλά και να σταθεί «ισάξια» ενώπιον του ανταγωνισμού που αναμένεται να φέρουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η προσπάθεια, από τις προαναφερθείσες αρχές, για τη δημιουργία ενός στείρου περιβάλλοντος, δεν επιτρέπει την επιβίωση και την διάνθιση των συλλόγων μας, υπονομεύοντας την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Φράζοντας τις πηγές εσόδων, που είναι αναγκαίες για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών μας δρώμενων, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια ή ουσιαστική διάθεση για σχεδιασμό πλάνου οικονομικής μας στήριξης. Έτσι η απαγόρευση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των δράσεών μας, οδηγεί στον μαρασμό και θάνατό μας. 

Αιτούμαστε την άμεση ενημέρωση από την Πρυτανεία ως προς την διαφάνεια των πόρων που διατίθενται στην πανεπιστημιακή κοινότητα και συγκεκριμένα για την χρηματοδότηση των συλλόγων. Πέραν αυτού, επιθυμούμε τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για την ύπαρξη και δράση ενδοπανεπιστημιακών συλλόγων πολιτισμικής δράσης ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανακρίβειες και παραπληροφορήσεις από υφιστάμενους των πρυτανικών αρχών. 

Να διακοπούν υποσχέσεις, που πολλάκις έχουν δοθεί, δίχως δεσμεύσεις τα τελευταία έτη. Αυτό που ειλικρινά ζητούμε, είναι η ενίσχυση των κτιριακών δομών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι πολιτιστικοί, φοιτητικοί σύλλογοι που απαρτίζουν το παρόν εγχείρημα, έχουμε συμφωνήσει σε διασυλλογική καλλιτεχνική διαμαρτυρία που θα εκδηλωθεί πολύμορφα μέσα στην πανεπιστημιούπολη μας.

Με εκτίμηση,


ΚΟΠΙ (Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

ΦΩΣΠΙ (Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

ΘΕΣΠΙ (Θεατρική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

ΠΛΕΙ (Πανεπιστημιακή Λέσχη Επιτραπεζίων Ιωαννίνων)

ΖΩΟΠΙ (Ζωοφιλικη Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

ΜΟΥΣΥΠΙ (Μουσική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back