ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιφυλακή η Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Σε επιφυλακή η Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2024, 10:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία κάλεσαν την Πέμπτη τις χώρες της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι προετοιμάζεται να «καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας του» σε μια περιοχή που βρίσκεται σε έξαρση λόγω της ιρανικής απειλής να πλήξει το Ισραήλ.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ένας από τους δύο μόνο δυτικούς αερομεταφορείς που πετούν προς την Τεχεράνη, παρέτεινε την αναστολή των πτήσεών της προς την ιρανική πρωτεύουσα και η Ρωσία προειδοποίησε κατά των ταξιδιών στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο κτίριο της πρεσβείας του στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας κορυφαίος Ιρανός στρατηγός και άλλοι έξι Ιρανοί αξιωματικοί, αυξάνοντας την ένταση σε μια περιοχή που είναι ήδη τεταμένη από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι ισοδυναμεί με επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με τρόπο που θα στοχεύει στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης και ότι δεν θα ενεργήσει βιαστικά, δήλωσαν ιρανικές πηγές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, ανέφερε το γραφείο του Γκαλάντ.

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δηλώνουν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους να διεξάγουν επιθέσεις από τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ. Η Τεχεράνη έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δηλώνει την υποστήριξή της στους συμμάχους της.

Εκκλήσεις

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό της Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, η οποία δεν λάμπει ακριβώς με σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη ότι κατέστησε σαφές στον Αμίρ-Αμπντολαχιάν ότι το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, «για να καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «σημαντική επίθεση στο Ισραήλ» και ότι είπε στον Νετανιάχου ότι «η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ατσάλινη».

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία όμως δεν θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να παρασύρει την Ουάσινγκτον σε πόλεμο, δήλωσε αργά την Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back