ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε θέση μάχης ξανά για τα αποθεματικά

Εικόνα του άρθρου Σε θέση μάχης ξανά για τα αποθεματικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 03:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου συνεδριάζει ξανά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει για την από 21 Σεπτεμβρίου εντολή για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι άμεσα ενδιαφερόμενος καθότι… έχει ταμειακά διαθέσιμα, κάτι που δεν ισχύει για όλους τους Δήμους. Η κυβέρνηση ζητάει για δεύτερη φορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων μέσα σε δύο χρόνια. Την προηγούμενη φορά, τον Μάιο του 2015, υπό τη δαμόκλεια απειλή της πτώχευσης της χώρας, όπως τουλάχιστον την επικαλέστηκε η κυβέρνηση και αποδέχθηκαν, εν μέρει, οι αυτοδιοικητικοί φορείς. Τότε, η δέσμευση θα αφορούσε περί το 1,5 δις ευρώ.

Στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής απέστειλε νέο «εξαιρετικά επείγον έγγραφο» με το οποίο ζητάει ξανά τα ταμειακά διαθέσιμα, προειδοποιώντας μάλιστα με κυρώσεις όσους φορείς δεν το κάνουν.

Η υπόθεση είναι λίγο πιο σύνθετη όμως, ξεπερνάει την έτσι και αλλιώς αντιπολιτευτική τακτική του προέδρου της ΚΕΔΕ και ανερχόμενου στελέχους της ΝΔ Γιώργου Πατούλη, αλλά και τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ότι το δρόμο για τέτοιες πράξεις άνοιξε νομοθέτημα της ΝΔ. Ούτε όμως η ΝΔ είναι εντελώς αντίθετη, καθώς στο διάλογο που άνοιξε με το υπουργείο Οικονομικών, λέει ότι ναι μεν είναι θεμιτή η κεντρική διαχείριση των ταμειακών υπολοίπων, αλλά με λελογισμένο τρόπο. Κανείς από τους δύο πάντως, δεν λέει καθαρά για ποιο λόγο «είναι θεμιτή» η  κεντρική διαχείριση.

Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τάχθηκε κατά της δέσμευσης, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2015, όταν και πάλι το δημοτικό συμβούλιο είχε αρνηθεί. Ο κ. Πατούλης έχει ταχθεί κατά της δέσμευσης και έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τα δημοτικά συμβούλια για να πάρουν αποφάσεις.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη θέση, από δημάρχους και αυτοδιοικητικούς που κυρίως πρόσκεινται στην κυβέρνηση (αλλά και άλλους), οι οποίοι μέσες άκρες λένε ότι από το να «κάθονται» τα χρήματα, είναι προτιμότερο να διατεθούν για έργα κ.λπ.

Μένει να φανεί αν και πώς θα εκφραστούν όλες οι παραπάνω τάσεις και στο γιαννιώτικο σώμα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back