ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαν σήμερα… κουνηθήκαμε

Εικόνα του άρθρου Σαν σήμερα… κουνηθήκαμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2017, 03:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι μας προέκυψε σεισμός. Όχι σαν τους στιγμιαίους που γίνονται συνήθως στα Γιάννενα (ένας ακόμα έγινε χτες) και παρότι τους αντιλαμβανόμαστε, δεν καταγράφονται καν από τα σεισμογραφικά κέντρα, αλλά ο πρώτος ισχυρός σεισμός που έβγαλε τους κατοίκους της πόλης στο δρόμο, μετά από 50 σχεδόν χρόνια.

Στις 23.14 λοιπόν της 15ης Οκτωβρίου 2016, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών), σε εστιακό βάθος 17 χλμ στην περιοχή του Πωγωνίου. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στα Γιάννενα και η (ομαλή, όπως επιβεβαίωσαν οι σεισμολόγοι και όπως αποδείχθηκε στην πορεία) μετασεισμική ακολουθία, έπαιξε για μερικές μέρες με τα νεύρα της πόλης. Τις δύο-τρεις πρώτες βραδιές, αρκετοί ήταν όσοι προτίμησαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους, γεμίζοντας το πάρκινγκ του Πανηπειρωτικού, της Λιμνοπούλας και σε άλλα ανοιχτά σημεία, ενώ ταυτόχρονα, οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης απέκτησαν μεταμεσονύχτια ζωή. Το πρώτο και το δεύτερο εικοσιτετράωρο ήταν τα πιο δύσκολα, καθώς οι μετασεισμοί κυμαίνονταν από 3,5 ως 4,3 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο τρομακτική ήταν η ιδέα, παρά το ίδιο το γεγονός που ενίοτε, «διογκωνόταν» από πρωτοσέλιδα κ.λπ.

Ευτυχώς, δεν έπαθε κανείς τίποτε. Ζημιές καταγράφηκαν σε διάφορα σημεία του νομού, ενώ τις επόμενες μέρες δύο ρήγματα έκαναν την εμφάνισή τους,  ένα λίγο έξω από τα Γιάννενα και ένα στην περιοχή του Καλπακίου, που ήταν και μεγαλύτερο.

Οι σεισμοί άρχισαν να αραιώνουν, γίνονταν όμως αντιληπτοί για τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα.

Ένα ιστορικό των σεισμών στα Γιάννενα, είναι αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back