ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σαν να πλήθυναν οι ασημόγλαροι

Εικόνα του άρθρου Σαν να πλήθυναν οι ασημόγλαροι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 14:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η παρουσία των υδρόβιων πουλιών στη λίμνη Παμβώτιδα δίνει στοιχεία όχι μόνο για τη βιολογική ποικιλομορφία του οικοσυστήματος αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η τοπική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πραγματοποίησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών. Κατέγραψαν δηλαδή τα υδρόβια και παρυδάτια είδη ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν στην λίμνη Παμβώτιδα και σε άλλα υγροτοπικά σημεία της περιοχής.

Δύο είναι οι σημαντικές παρατηρήσεις της φετινής καταγραφής: Η παρουσία συνολικά 14 καλαμόκιρκων και 4 χειμωνόκιρκων το σούρουπο στο άθικτο τμήμα του καλαμώνα της Αμφιθέας και ο αριθμός ρεκόρ από ασημόγλαρους.

Το δεύτερο στοιχείο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των δύο οργανισμών. Κι αυτό επειδή η παρουσία των ασημόγλαρων «αντανακλά μάλλον τη συνεχιζόμενη ακατάλληλη διαχείριση σκουπιδιών και ζωικών υποπροϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, ίσως και εκτός συνόρων, γεγονός που χρήζει περαιτέρω έρευνας αφού δημιουργεί ανησυχία όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου το είδος έχει εκρηκτική αύξηση».

Κατά τα άλλα, στη λίμνη και σε υγρότοπους της περιοχής παρατηρήθηκαν πολλά κοινά είδη, όπως ερωδιοί, πάπιες, κορμοράνοι (λιγοστοί), σκουφοβουτηχτάρια (χιλιάδες), αλλά και το σημαντικό είδος της λαγγόνας που φαίνεται να διατηρεί έναν σταθερό πληθυσμό.

Η ομάδα του Φορέα Διαχείρισης και της Ορνιθολογικής Εταιρείας κατέγραψαν και ένα εντυπωσιακό θέαμα με εκπληκτικούς σχηματισμούς ψαρονιών τα οποία δέχονταν την πίεση των πετριτών (ο πετρίτης είναι το ταχύτερο αρπακτικό στον πλανήτη) και των καλαμόκιρκων που τα καταδίωκαν ως επίδοξοι θηρευτές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back