ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σάββας Δημητριάδης: Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε και αλλάζουμε σελίδα στην Ήπειρο!

Εικόνα του άρθρου Σάββας Δημητριάδης: Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε και αλλάζουμε σελίδα στην Ήπειρο!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2023, 01:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ» - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση για τον καθοριστικό ρόλο των περιφερειών στην πορεία μετάβασης σε ένα νέο βιώσιμο και ασφαλές αναπτυξιακό μοντέλο με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις δυνατότητες της κάθε περιφέρειας. Παρά τη συζήτηση και τις χρηματοδοτήσεις δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση όσο αφορά την ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινωνίες.


Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες δείχνουν πλέον με τον πιο έντονο και δραματικό τρόπο την ανάγκη για τις αλλαγές και τον νέο σχεδιασμό που απαιτείται.

Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, να μην αναγνωρίζει στον βαθμό που θα έπρεπε τις νέες προτεραιότητες και τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής  αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη εποχή. Εμφανίζεται συνεχώς να «τρέχει» πίσω από τα προβλήματα χωρίς οργανωμένο σχέδιο και όραμα για τον τόπο.

Η  Ήπειρος είναι μια από τις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα στη χώρα και ταυτόχρονα μια περιφέρεια που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στον βαθμό που έπρεπε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με δίκαιους και βιώσιμους όρους.

Μεγάλα ζητήματα όπως αυτά της ενεργειακής φτώχειας, της  διαχείρισης των πόρων, της καινοτομίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά  και της προστασίας του περιβάλλοντος, των αθλητικών υποδομών απουσιάζουν από τον σχεδιασμό ή  αντιμετωπίζονται περιστασιακά και με προχειρότητα. Ταυτόχρονα η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής με τις ανισότητες να αυξάνονται δραματικά και οι άνθρωποι να μεταναστεύουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.  Η κακή κατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι χαρακτηριστική.

Σαφέστατα και το κεντρικό κράτος έχει σημαντική ευθύνη για την περιφερειακή πολιτική και τον τρόπο που αυτή γίνεται μοχλός ανάπτυξης και  κοινωνικής προστασίας. Έχει ευθύνη για τις υποδομές και την ασφάλεια. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει διαχρονικές ευθύνες για τη στασιμότητα και τα προβλήματα του τόπου. Και δεν φτάνει αυτό. Η απουσία σοβαρών υποδομών αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα δείχνει ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να κατευθύνει την παρέμβαση του κράτους θέτοντας η ίδια τις προτεραιότητες, τους κανόνες και τους στόχους για την Ήπειρο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και την αβέβαιη  προοπτική για την Ήπειρο, χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, μια στρατηγική ισόρροπης ανάπτυξης βασισμένη στον τόπο και στις ανάγκες του που θα ενισχύει αποτελεσματικά την ουσιαστική καινοτομία, την παραγωγή και μεταποίηση, τις υποδομές και τις ανοιχτές τεχνολογίες. Με μέριμνα για την δικτύωση όλων όσων παράγουν και δημιουργούν, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους ερευνητικούς φορείς. Με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό.  Με εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, με διαφάνεια, λογοδοσία και χωρίς πελατειακές σχέσεις.

Ένα δίκαιο μοντέλο με αυξημένη κοινωνική πρόνοια και θα καταπολεμά την ενεργειακή φτώχεια με τη δημιουργία και στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων. Και που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, στους παραγωγούς, στους μικρομεσαίους, στα συνεργατικά εγχειρήματα, στους επιστήμονες, να διεκδικούν, να συνεργάζονται, να μοιράζονται πόρους και να δημιουργούν. Με οικονομικό όφελος για όλους και προστασία του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα η περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να έχει επιτελικό και υποστηρικτικό ρόλο στον σχεδιασμό και ειδικά στην χρηματοδότηση των υποδομών.  Χρειαζόμαστε νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, αναβάθμιση της επάρκειας της πολιτείας και περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με σύγχρονες υποδομές και δίκτυα.

Αυτά είναι τα επίδικα της επόμενης ημέρας για την  Ήπειρο. Ο επικεφαλής και όλη η παράταξή μας, τα έχουμε αναγνωρίσει και τα εντάξαμε στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες της Ηπείρου και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Για αυτό το σκοπό κατέθεσα την υποψηφιότητά μου ως περιφερειακός σύμβουλος στην Π.Ε. Ιωαννίνων με το «Κοινό των Ηπειρωτών» και υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Στέφο. 

Είναι η ώρα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Συλλογικά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα τα καταφέρουμε.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε και αλλάζουμε σελίδα στην Ήπειρο!


Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ιωαννίνων με το Κοινό των Ηπειρωτών.

Πληροφορικός-εργάζεται στην Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back