ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σ. Αραβία-Ρωσία: Νέες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Σ. Αραβία-Ρωσία: Νέες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 23:05
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ενέτειναν τις περικοπές πετρελαίου τη Δευτέρα, αυξάνοντας έτσι τις τιμές, παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) και τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι η μείωση θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν αυτού του μήνα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι και η Μόσχα θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο.

Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς και ανεβάζουν το σύνολο των δεσμεύσεων του ΟΠΕΚ+ σε 5,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη εφαρμόσει περικοπές ύψους 3,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που αντιστοιχούν στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως που συμφωνήθηκαν πέρυσι και των εθελοντικών περικοπών ύψους 1,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο και παρατάθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Στο απόηχο των ανακοινώσεών τους, το μεσημέρι της Δευτέρας, το μπρεντ σημείωνε αύξηση κατά 0,9%, στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,1%, στα 71,44 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού.

Η συμμαχία έχει μειώσει την προσφορά για να ανεβάσει τις τιμές από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης και της αυξανόμενης προσφοράς των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να τις μετακινήσει πολύ από το εύρος των 70-80 δολαρίων το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, είχε δεσμευτεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα να προβεί σε βαθιά μείωση της παραγωγής της τον Ιούλιο, επιπλέον της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς η ομάδα προσπαθεί να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου που παραπαίουν.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στα 9,5 εκατομμύρια από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3