Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση χρεών: πώς θα λειτουργήσει

Εικόνα του άρθρου Ρύθμιση χρεών: πώς θα λειτουργήσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2017, 22:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βασικά για το νόμο περί εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, πληροφορήθηκαν οι επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η οποία έγινε πριν από μια εβδομάδα. Ο ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Φώτης Κουρμούσης παρουσίασε συνοπτικά τις διατάξεις και τη διαδικασία ρύθμισης που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των χρεών μιας επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές). Ο νόμος θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στη διαδικασία είναι να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της, έχουν θετικό πρόσημο.

Προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας του 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως η διαδικασία ξεκινάει με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Ακολουθεί η κατάθεση της μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρία, μετά ορίζεται ένας συντονιστής του όλου εγχειρήματος (συνήθως πιστοποιημένος δικηγόρος, οικονομολόγος), στη συνεχεία διενεργείται έλεγχος κατά πόσο οι ιδιοκτήτες λειτούργησαν σωστά την εταιρία και στο τέλος μετά από όλα αυτά, καλούνται όλοι οι πιστωτές-φορείς, στους οποίους χρωστάει η εταιρία, προκειμένου να καταλήξουν στο «κούρεμα» των οφειλών τους. Η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται το αργότερο σε έξι μήνες και στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση προστατεύεται από κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back