ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρώσος κοσμοναύτης σπάει το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα

Εικόνα του άρθρου Ρώσος κοσμοναύτης σπάει το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2024, 20:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για τον περισσότερο συνολικό χρόνο παραμονής στο διάστημα, ανέφερε την Κυριακή η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο 59χρονος έχει πλέον περάσει περισσότερες από 878 ημέρες και 12 ώρες στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συνάδελφό του Ρώσο Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος είχε σημειώσει το προηγούμενο ρεκόρ των 878 ημερών, 11 ωρών, 29 λεπτών και 48 δευτερολέπτων το 2015.

Ο Κονονένκο έχει πραγματοποιήσει πέντε ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από το 2008.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο μηχανικός δήλωσε ότι κάθε ταξίδι στον ISS απαιτεί προσεκτική προετοιμασία λόγω των συνεχών αναβαθμίσεων του σταθμού - αλλά ότι η ζωή ως κοσμοναύτης ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

"Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ. Ονειρευόμουν και φιλοδοξούσα να γίνω κοσμοναύτης από τότε που ήμουν παιδί. Αυτό το ενδιαφέρον -η ευκαιρία να πετάξω στο διάστημα, να ζήσω και να εργαστώ σε τροχιά- με παρακινεί να συνεχίσω να πετάω", δήλωσε στο TASS.

Το σημερινό ταξίδι του Κονονένκο στον ISS ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν εκτοξεύτηκε μαζί με την αστροναύτη της NASA Λόραλ Ο'χάρα και τον συμπατριώτη του στη Roscosmos Nikolai Chub. Μέχρι το τέλος αυτής της αποστολής, ο κοσμοναύτης αναμένεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα συγκεντρώσει 1.000 ημέρες στο διάστημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Η Roscosmos ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι το πρόγραμμα διασταυρούμενων πτήσεων με τη NASA για τη μεταφορά αστροναυτών στον ISS παρατάθηκε έως το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back