dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Γη από ψηλά με το φακό του αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ

Εικόνα του άρθρου Η Γη από ψηλά με το φακό του αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2018, 14:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Από τον περασμένο Ιούνιο, ο Γερμανός αστροναύτης, Αλεξάντερ Γκερστ βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να επιστρέψει στη Γη.

Με τις φωτογραφίες του στο Twitter και το Instagram, προσφέρει συναρπαστικές εικόνες από μέρη που γνωρίζουν πολλοί ταξιδιώτες - αλλά όχι από τη συγκεκριμένη οπτική.


Τα νησιά Μπαχάμες, για παράδειγμα, ενσωματωμένα σε γαλάζια και τυρκουάζ θάλασσα, επιτρέπουν στον ίδιο τον Γκερστ να κάνει σχέδια διακοπών: «Θα πρέπει να πάω για κατάδυση στις Μπαχάμες» αναφέρει στη φωτογραφία του.

Πολύ πιο απομονωμένος προορισμός στην ταξιδιωτική λίστα του Αλεξάντερ Γκερστ είναι η Νήσος Νοτίου Γεωργίας, παγωμένο νησί στο νότιο Ατλαντικό. Οι μοναδικοί κάτοικοί του είναι Βρετανοί στρατιωτικοί, ωστόσο φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αποικίες πουλιών στον κόσμο.

Μία άλλη εντυπωσιακή φωτογραφία του αστροναύτη που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche zeitung» είναι από το ηφαίστειο Ταναράκι στη Νέα Ζηλανδία. Το ηφαίστειο σε υψόμετρο 2,518 μέτρων στο Βόρειο Νησί και ο κρατήρας του συχνά καλύπτεται από χιόνι, όπως τον φωτογράφισε ο αστροναύτης.

Στη Νέα Ζηλανδία, στο Νότιο Νησί αυτή τη φορά, ο Αλεξάντερ Γκερστ επέλεξε να φωτογραφίσει τα τυρκουάζ νερά της λίμνης Πουκάκι και της λίμνης Τεκάπο με τα απίστευτης ομορφιάς τοπία, στους πρόποδες των καλυμμένων με χιόνι Νότιων Άλπεων, της οροσειράς της χώρας.

Από την ίδια ήπειρο μία εντελώς διαφορετική εικόνα είναι από το ιερό βουνό Ουλουρού στην κεντρική Αυστραλία. Είναι ένας μέγαλος μονόλιθος από ψαμμίτη στο νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας, στην κεντρική Αυστραλία και από το διάστημα φαίνεται ένα κοκκινο-καφέ φόντο και μία σκιά. Περισσότεροι από 250.000 τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το εθνικό πάρκο γύρω από το βουνό Ουλουρού θεωρείται φυσικό μνημείο του πολιτισμού και της ιστορίας της φυλής Ανάνγκου των Αβοριγίνων που κατοικούν εκεί εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Ωστόσο η ορειβασία στον μονόλιθο είχε απαγορευθεί έως το 2019 προκειμένου να προστατευθεί η ιερή τοποθεσία.

Στις φωτογραφίες του Αλεξάντερ Γκερστ περιλαμβάνεται επίσης εκείνη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ στη Αυστραλία. "Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε Planet Β" σχολίασε ο Γκερστ σε μία φωτογραφία αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην περιοχή.

Όμως το ενδιαφέρον του Γκερστ κέντρισε και ένα ελληνικό νησί. Είναι η Σαντορίνη και τα κοντινά νησάκια που κάποτε σχημάτιζαν έναν ενιαίο ηφαιστειακό ορεινό όγκο, του οποίου τα περιγράμματα είναι ευδιάκριτα από μεγάλο ύψος. Λευκά σπίτια με μπλε στέγες πάνω σε έναν παράξενο βράχο κάνουν τη Σαντορίνη έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στο Αιγαίο, αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Ο Γερμανός αστροναύτης δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία και του μοναδικού παγετώνα που εξακολουθεί να μεγαλώνει, του παγετώνα Περίτο – Μορένο στις Άνδεις, στην Αργεντινή. Ο παγετώνας με μήκος που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής και είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Από το διάστημα διακρίνεται επίσης το Βόρειο Σέλας, το πρασινωπό φως γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Ισλανδία, τον Καναδά και την Αλάσκα.

Ο Αλεξάντερ Γκερστ είναι από την πόλη Künzelsau της Βάδης-Βυρτεμβέργης, την οποία συμπεριέλαβε επίσης στη μοναδική συλλογή φωτογραφιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: https://www.flickr.com/photos/astro_alex/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3