ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ταυτοποιήθηκε η σορός του Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ταυτοποιήθηκε η σορός του Γιεβγκένι Πριγκόζιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2023, 22:51
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν την Κυριακή ότι οι γενετικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, ήταν μεταξύ των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είχε προηγουμένως δημοσιεύσει τα ονόματα και των 10 επιβατών του ιδιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη στην περιοχή Τβερ βορειοδυτικά της Μόσχας την Τετάρτη. Μεταξύ αυτών ήταν ο Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν, το δεξί του χέρι που βοήθησε στην ίδρυση της μισθοφορικής ομάδας.

«Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους στην περιοχή Τβερ, ολοκληρώθηκαν οι μοριογενετικές εξετάσεις», ανέφερε η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, διαπιστώθηκε η ταυτότητα και των 10 νεκρών. Αντιστοιχούν στον κατάλογο που αναφέρεται στο φύλλο πτήσης», ανέφερε.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη πει τι πιστεύουν ότι προκάλεσε την πτώση του ιδιωτικού του τζετ από τον ουρανό.

Η συντριβή σημειώθηκε δύο μήνες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Βάγκνερ κατά των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, κατά την οποία κατέλαβαν τον έλεγχο μιας νότιας πόλης, του Ροστόφ, και προχώρησαν προς τη Μόσχα, προτού γυρίσουν πίσω 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Οι Μοσχοβίτες κατέθεσαν λουλούδια την Κυριακή σε έναν αυτοσχέδιο βωμό, στολισμένο με ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες, που στήθηκε σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο στη μνήμη του Πριγκόζιν και του Ούτκιν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την ανταρσία της 23ης-24ης Ιουνίου ως προδοτική «μαχαιριά στην πλάτη», αλλά αργότερα συναντήθηκε με τον Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο. Την Πέμπτη έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών του δυστυχήματος.

Οι μαχητές της Βάγκνερ διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ιδίως στην πολύμηνη πολιορκία της πόλης Μπαχμούτ, παρά τις συχνές, γεμάτες βωμολοχίες επιθέσεις του Πριγκόζιν κατά της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας για τη διεξαγωγή του πολέμου που κατέληξε στην αποτυχημένη ανταρσία.

Οι μισθοφόροι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία και ορισμένοι έχουν μετεγκατασταθεί στη γειτονική Λευκορωσία σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έθεσε τέλος στην ανταρσία τους.

Ορισμένοι αναμένεται να απορροφηθούν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά πολλοί θα είναι θυμωμένοι για τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή της ομάδας, ο οποίος ενέπνεε υψηλό βαθμό αφοσίωσης μεταξύ των ανδρών του.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back