ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συντριβή αεροπλάνου με 10 νεκρούς. Στη λίστα των επιβατών και ο Πριγκόζιν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Συντριβή αεροπλάνου με 10 νεκρούς. Στη λίστα των επιβατών και ο Πριγκόζιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2023, 23:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα αεροπλάνο, ένα τζετ Embraer που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 10 επιβαίνοντες, ανακοίνωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης. 

Η ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας, η Rosaviatsia, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στη λίστα επιβατών. Ωστόσο, δεν ήταν άμεσα σαφές αν είχε επιβιβαστεί στην πτήση.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Tass επικαλέστηκε αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης λέγοντας ότι το αεροπλάνο μετέφερε τρεις πιλότους και επτά επιβάτες. Οι αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν τη συντριβή, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή Τβερ, περισσότερα από 100 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το BBC, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι ιδιωτικό αεροσκάφος «έπεσε» κοντά στο χωριό Κουζένκινο - και όλοι σκοτώθηκαν. 

Οκτώ πτώματα έχουν βρεθεί στο σημείο της συντριβής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο Πριγκόζιν ήταν μεταξύ αυτών

Ορισμένα ρωσικά κανάλια στο Telegram υπέθεσαν ότι το αφεντικό της Βάγνκερ μπορεί να βρισκόταν σε διαφορετικό αεροπλάνο από αυτό που συνετρίβη σήμερα, μεταδίδει το BBC.

H εφαρμογή flightradar24 έδειξε ότι το Embraer Legacy 600 (αριθμός αεροσκάφους RA-02795) είχε πέσει από τα ραντάρ στις 18:11 ώρα Ελλάδας. Ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο κλιπ που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα αεροπλάνο που έμοιαζε με ιδιωτικό τζετ να πέφτει από τον ουρανό προς τη γη.


Τα αρχεία πτήσεων του αεροσκάφους είναι εν μέρει απρόσιτα μέσω του FlightRadar24, ενός δημοφιλούς ιστότοπου παρακολούθησης αεροσκαφών.

Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη νωρίτερα σήμερα και πέταξε προς τη Μόσχα. Τα ίχνη του εξαφανίζονται κοντά στο αεροδρόμιο Ostafyevo της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι ο Ντμίτρι Ουτκιν, το δεξί χέρι του Πριγκόζιν, ήταν επίσης στο σκάφος και ότι ο Πριγκόζιν και οι συνεργάτες του είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν, του οποίου η ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκερ πολέμησε μαζί με τον τακτικό στρατό της Ρωσίας στην Ουκρανία, οργάνωσε μια βραχύβια ένοπλη ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας στα τέλη Ιουνίου. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα εξοριστεί στη Λευκορωσία και οι μαχητές του είτε θα αποσυρθούν, είτε θα τον ακολουθήσουν εκεί, είτε θα ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος είχε επιδιώξει να ανατρέψει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου, τη Δευτέρα δημοσίευσε ένα βίντεο-ομιλία που ισχυρίστηκε ότι είχε ληφθεί στην Αφρική.

Η εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Adrienne Watson επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δει τις αναφορές.  «Εάν επιβεβαιωθούν, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί» δήλωσε στο Reuters.


Τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συντριβή αεροσκάφους κοντά στη Μόσχα.

«Ίσως θυμάστε, με ρώτησαν σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Κέβιν Λίπτακ του CNN, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε τον Ιούλιο, στα οποία είπε ότι ο Πριγκόζιν θα έπρεπε να ανησυχεί για την ασφάλειά του μετά την αποτυχημένη ανταρσία.

«Είπα ότι θα ήμουν προσεκτικός σε ό,τι καβάλησα. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι», δήλωσε σήμερα ο Μπάιντεν.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back