ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Γ. Πριγκόζιν: Οι έρευνες και η σιωπή του Κρεμλίνου

Εικόνα του άρθρου Ρωσία-Γ. Πριγκόζιν: Οι έρευνες και η σιωπή του Κρεμλίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2023, 22:23
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ερευνητές της συντριβής έψαξαν την Πέμπτη τα συντρίμμια του αεροσκάφους που λέγεται ότι μετέφερε τον επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Γιεβγκένι Πριγκόζιν, το οποίο συνετρίβη χωρίς επιζώντες, δύο μήνες αφότου ηγήθηκε ανταρσίας κατά της ηγεσίας του στρατού.

Οι ανακριτές ξεκίνησαν ποινική έρευνα, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή το βράδυ της Τετάρτης, ούτε καν επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του Πριγκόζιν, πέρα από μια δήλωση της αρχής πολιτικής αεροπορίας που ανέφερε ότι επέβαινε στο αεροσκάφος.

Το Κρεμλίνο και το υπουργείο Άμυνας δεν έκαναν επίσης κανένα σχόλιο για την τύχη του Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε για πρώτη φορά μετά το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν αποκάλεσε τον ιδρυτή του ομίλου Βάγκνερ έναν ταλαντούχο επιχειρηματία και δήλωσε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη - αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την καταστροφή με χαμηλούς τόνους.


Σενάρια

Το αεροσκάφος Embraer Legacy 600, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε επίσης υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του Πριγκόζιν, συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζενκίνο στην περιοχή Τβερ βόρεια της Μόσχας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Baza, το οποίο έχει καλές πηγές μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι οι ερευνητές επικεντρώνονται στη θεωρία ότι μία ή δύο βόμβες μπορεί να είχαν τοποθετηθεί στο αεροσκάφος.

Ανώνυμες πηγές δήλωσαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι πιστεύουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.

Οι κάτοικοι του Κουζενκίνο δήλωσαν ότι άκουσαν έναν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροσκάφος να πέφτει στο έδαφος. Το αεροπλάνο δεν έδειξε κανένα σημάδι προβλήματος μέχρι την απότομη πτώση του στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης.


Ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με τον εικαζόμενο θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη: «Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό».

Εν μέσω της απουσίας εξακριβωμένων στοιχείων, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του έδειξαν το δάχτυλο της ευθύνης στο κράτος, άλλοι στην Ουκρανία, η οποία γιόρτασε την Ημέρα Ανεξαρτησίας της την Πέμπτη.

Όποιος ή ό,τι κι αν βρισκόταν πίσω από τη συντριβή, ο θάνατός του θα απαλλάξει τον Πούτιν από κάποιον που είχε θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση στην εξουσία του από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν θα άφηνε επίσης την Βάγκνερ, η οποία προκάλεσε την οργή του Πούτιν τον Ιούνιο με τη διοργάνωση μιας αποτυχημένης ανταρσίας εναντίον της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, χωρίς ηγέτη και θα δημιουργούσε ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές επιχειρήσεις του στην Αφρική και αλλού.

Η Rosaviatsia, η υπηρεσία αεροπορίας της Ρωσίας, δημοσίευσε τα ονόματα και των 10 ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος που κατέπεσε, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν και του Ντμίτρι Ούτκιν, του δεξιού του χεριού.

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, ένας πρώην συγγραφέας ομιλιών του Πούτιν που μετατράπηκε σε επικριτή, πρότεινε, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν πίσω από τη συντριβή.

«Το κατεστημένο είναι πλέον πεπεισμένο ότι δεν θα είναι δυνατόν να αντιταχθεί στον Πούτιν», έγραψε ο Γκαλιάμοφ στο Telegram. «Ο Πούτιν είναι αρκετά ισχυρός και ικανός για εκδίκηση».

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back