ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία προς ΗΠΑ: Ας μιλήσουμε για τους πυρηνικούς κινδύνους

Εικόνα του άρθρου Ρωσία προς ΗΠΑ: Ας μιλήσουμε για τους πυρηνικούς κινδύνους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2024, 22:08
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για συνομιλίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτές πρέπει να είναι «ολοκληρωμένες» και να περιλαμβάνουν το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

«Είναι αδύνατο να ξεριζώσουμε μεμονωμένα τμήματα από το γενικό σύνολο των συσσωρευμένων προβλημάτων και δεν θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα είναι έτοιμη να μιλήσει με την Ουάσινγκτον για τους πυρηνικούς κινδύνους.

«Είμαστε λοιπόν ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά σε έναν ευρύ και ολοκληρωμένο διάλογο που θα καλύπτει όλες τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας διάστασης που σχετίζεται με τη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία, που σχετίζεται με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι εξοπλίζοντας την Ουκρανία έχουν γίνει άμεσος πρωταγωνιστής σε έναν πόλεμο που έχει στόχο να επιφέρει μια συντριπτική «στρατηγική ήττα» της Μόσχα. Οι ΗΠΑ λένε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο είναι θέμα της Ουκρανίας.

Η ρωσική στάση, όπως την περιέγραψε ο Πεσκόφ, δεν είναι νέα. Αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται.

Από την άποψη της Ουάσινγκτον, ο Πούτιν είναι αυτός που, στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτει στον κατάλογο των προβλημάτων ασφαλείας.

Αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα, υπέγραψε συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν και δήλωσε ότι μπορεί να προμηθεύσει ρωσικά όπλα στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει το δόγμα της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών που περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να λήξει το 2026.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back