ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου

Εικόνα του άρθρου Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2024, 10:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν την Τετάρτη εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου στη μεγαλύτερη απελευθέρωση αιχμαλώτων από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 230 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν στην πατρίδα τους στην πρώτη ανταλλαγή εδώ και σχεδόν πέντε μήνες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι 248 Ρώσοι -224 στρατιώτες και έξι πολίτες- απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα παρά τις δυτικές κυρώσεις και τις πιέσεις προς τη Ρωσία μετά την εισβολή της το 2022.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές έδειχνε τους κρατούμενους ντυμένους με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της χώρας να κατεβαίνουν από ένα λεωφορείο, να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν τον πατριωτικό χαιρετισμό «Δόξα στην Ουκρανία».

Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, φαίνονταν να είναι καλά στην υγεία τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα παρόμοιο βίντεο με την επιστροφή ένστολων κρατουμένων που έφτασαν στο Μπέλγκοροντ με λεωφορεία.

Παρά την έλλειψη συνομιλιών για τον τρόπο τερματισμού του 22μηνου πολέμου, το Κίεβο και η Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές κρατουμένων από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά ο ρυθμός των ανταλλαγών μειώθηκε το 2023 και ο τελευταίος μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν τον Αύγουστο.

Οι επαναπατριζόμενοι της Ουκρανίας προέρχονταν από διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεών της και περιελάμβαναν συμμετέχοντες στην σχεδόν τρίμηνη υπεράσπιση του εργοστασίου χάλυβα Αζοβστάλ στο λιμάνι της Μαριούπολης πριν αυτό καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο του 2022.

Με πληροφορίες από Reuters, AP.  Φωτογραφία: screenshoot/Ukrainian Presidential Press Service

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back