ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ημέρα της Νίκης με επίθεση κατά της Δύσης

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ημέρα της Νίκης με επίθεση κατά της Δύσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2023, 00:37
ΚΟΣΜΟΣ

Το μέλλον της Ρωσίας «βασίζεται» στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα, η οποία φέτος περιορίστηκε κατά πολύ για λόγους ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό τώρα από τη δική σας πολεμική προσπάθεια», είπε.

Ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε τις «δυτικές ελίτ» ότι προκαλούν συγκρούσεις.

Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι «σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής», είπε στην Κόκκινη Πλατεία σε ένα πλήθος που αποτελούνταν μόνο από αξιωματούχους και βετεράνους, καθώς η εκδήλωση δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό.

Αυτή ήταν η δεύτερη παρέλαση της Ημέρας της Νίκης από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο φετινός εορτασμός είχε 3.000 λιγότερους στρατιώτες και λιγότερο στρατιωτικό υλικό στην επίδειξη. Η παρέλαση ήταν συντομότερη, ενώ δεν υπήρχε στρατιωτικό flypast και δεν υπήρχαν σύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία συνήθως αποτελούν χαρακτηριστικό της παρέλασης. Την Τρίτη, το μόνο τανκ που παρουσιάστηκε ήταν το Τ-34 από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ομιλία του κ. Πούτιν ακολούθησε παρόμοια θεματολογία με την περσινή, παρομοιάζοντας τη μάχη με το «εγκληματικό καθεστώς» της Ουκρανίας με την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Έβαλε στο στόχαστρο τη Δύση, λέγοντας ότι «ο στόχος τους δεν είναι άλλος από το να δουν την πτώση της χώρας μας».

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί ένα «ειρηνικό μέλλον», αλλά κατηγόρησε τις δυτικές ελίτ ότι σπέρνουν τους σπόρους του «μίσους και της ρωσοφοβίας» και καταστρέφουν τις οικογενειακές αξίες.

Με πληροφορίες από το BBC. Φωτογραφία: Ramil Sitdikov/RIA Novosti

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back